weby pro nejsevernější čechy

125 let KČT – Krásná Lípa

Sice se to zdá takřka neuvěřitelné, obzvláště v aktuální situaci, leč sobota 8. června 2013 byla v Krásné Lípě dnem nejen slavnostním, ale i parádním. Náměstí plné stánků, pódium pro celou řadu účinkujících, všeliké občerstvení a nejrůznější místa k posezení, atrakce pro děti, tvořivé dílničky, doprovodný program. Sice jsem si dopředu z celodenního programu vypsal důležité okamžiky, ale tak nějak jsem si říkal, že nevím, jestli tam celý den vydržím. A nakonec jsem měl pomalu co dělat, abych doběhl na určená místa včas…

Obejít všechny jednotné městem postavené stánky (tj. kontrola, jestli jsou všichni známí na svých místech) nějakou dobu zabere, takže se zpět k pódiu jen tak tak vracím v okamžiku, kdy ho opouští Pavel Zelenka s kapelou, z níž někteří hned přebíhají na shromaždiště, kde se chystá Dykyta. Po jejich vystoupení vystojím frontu na výstup do kostelní věže – bohužel se končí u hodinového stroje, výš to nejde – máme tedy k dispozici jen jedno okno s výhledem na náměstí (nad ciferníkem jsou okna do všech stran). Z věže k Domu Českého Švýcarska kolem pouliční fotovýstavy o pivovarnictví v Krásné Lípě. Z pódia se line německá verze dechovky a já luxuji na turistickém miniveletrhu materiály, které překvapivě leckdy v infocentrech k dispozici ani nejsou. I přes momentálně katastrofickou situaci na druhé straně hranice dorazili i zástupci tamních Íček. Krom jiného se tu dozvídám, že ve Šluknově leje – tady se naštěstí jen chvílemi jedna půlku oblohy začerní, ale jinak je příjemně a hlavně sucho.

U turistů gulášek a klobása, zatímco děti sledují pohádky. Mezi lidmi se začínají hemžit figurky z Pohádkového lesa a odborná komise dospěla k výslednému verdiktu, takže se vyhlásí výsledky soutěže o bábovku jarmarku. To už ale zase utíkám na druhou stranu, kde se dav shromažďuje k prohlídce Křinického pivovaru. Stručné seznámení s historií i plány. Snad tedy v srpnu se setkáme s plánovanými dvěma pivky – světlý ležák 11 a tmavá 14. Prolézt můžeme všechno, od bytu budoucího sládka přes balkonek až po spilku. Ještě je to tu všude cítit vlhkým betonem…

Zpět do tepla venku, kde za chvíli začíná historický průvod náměstím. V čele dvoje mažoretky, za nimi kostýmy, uniformy, Dykyta a alegorické vozy. Řady uzavírá starostka Mikulášovic ve své oblíbené multikáře :-)

Ještě počkám na mažoretkový program před Domem Českého Švýcarska, po jejich vystoupení mizím do Starých Křečan, abych dneska stihl víc akcí.