weby pro nejsevernější čechy

XIII. muzejní noc v České Lípě (Byl jednou jeden král…)

Rádi bychom Vás pozvali na v pořadí již třináctou muzejní noc v České Lípě. Letos se pomyslně přeneseme na královský dvůr a nabídneme spoustu dílniček, hudby, tance, a nespočet zajímavých zastavení. Brány muzea otevřeme v sobotu 11. 6. 2016 od 20.00 do 24.00.

V pořadí již třináctá muzejní noc ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě se uskuteční v sobotu 11. června 2016. Muzeum se touto akcí tradičně zapojuje do celorepublikového Festivalu muzejních nocí pořádaného Asociací muzeí a galerií ČR.

Letošní muzejní noc se ponese v lehce pohádkovém duchu. Nahlédneme do královského dvora a přiblížíme si tak představu, jak se mohl bavit třeba i král Karel IV., jehož 700. výročí narození letos slavíme.

Návštěvníkům hned před vstupem do muzea nabídneme možnost projet se českolipskými uličkami kočárem s koňským spřežením. Ve stálých expozicích muzea budou připravena pohádková zastavení s tvůrčími dílnami pro děti a prodejem řemeslných výrobků. Ti nejšikovnější budou moci za své snažení nahlédnout do královské pokladnice a možná si z ní něco i odnést. V galerii si mohou malí i velcí návštěvníci poslechnout od 20.30 pohádku o Dračím království v podání Divadla Rolnička z Liberce a hned vedle na rajském dvoře propukne šermířské klání Rytířů lužických hvozdů a nebude tu chybět ani něco dobrého na zub.

Během večera se představí několik profesionálních i neprofesionálních souborů a umělců. Můžete se těšit na taneční vystoupení pražské skupiny Siderea. Jejich členky nám ukáží středověké tance vznešeně dvorské i hravě lidové, ale také cikánské. Budete-li chtít nahlédnout do svého osudu, využijete jistojistě zastavení u kartářky. Zazní také hudba skupiny Řemdih a Lusatia consort a celým večerem nás budou provázet různá vystoupení žáků ZUŠ Česká Lípa, která je již tradičním partnerem muzejní noci. Velkým lákadlem bude mobilní půjčovna dobových kostýmů a fotoateliér Quisquis, ve kterém se můžete v takto zapůjčeném ošacení zvěčnit. Do tmy zahalenou klášterní zahradu pak v závěru rozzáří ohňová show v amfiteátru muzea a celý muzejní večer završí od 23.00 vystoupení Jazzové farmy.

Po celý večer nebude chybět bohaté občerstvení Retro bufetu z Nového Boru, čerstvě pražená káva, voňavé koblížky, cukrová vata, sýry a klobásky.

Doufáme, že jsme Vás alespoň trochu nalákali a přijdete se s námi pobavit, odpočinout si a užít si sobotní muzejní večer.

Jana Jermanová Jakubská

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145

www.muzeumcl.cz

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě je spolufinancováno Libereckým krajem, jakožto jeho příspěvková organizace.

Festival muzejních nocí se koná za podpory Ministerstva kultury ČR.

Muzejní noc finančně podpořilo Město Česká Lípa.

Tagy