weby pro nejsevernější čechy

Rekonstrukce Krymu

Na první lahodné kávě si po mnoha letech pochutnali ve slavné rumburské kavárně Krym nebo také Venuše a ještě dříve Café Henke dva čeští významní architekti Radovan Lipus a David Vávra, autoři fenomenální televizní série Šumná města. Kávu ovšem neservíroval šumný číšník (František Šec +5.8. 2005), ale pozorná Klára Mágrová, která oba pány pozvala na vernisáž výstavy Šumná a bezbranná v rumburské Loretě. Kdy dojde na další kafíčko je ale ve hvězdách, neboť budova Krymu alias Venuše je, laskavě řečeno, ve stavu dezolátním.
Po posledním majiteli zbyly na chodbách pouze plakáty Sparty a oči pro pláč.

Přesto se snad ale blýsklo na lepší časy, neboť se našel nový kupec a investor, který je zatím plný elánu celou budovu rekonstruovat a vrátit ji původní lesk. Stojí před ním ale úkol v pravdě heroický.

Organizátoři výstavy Šumná a bezbranná pozvali Davda Vávru na prohlídku Venuše, neboť je to rumburský architektonický skvost.

Budova vystavěná v předválečných letech ve stylu Art deco a možná i ve stylu kubismu byla oblíbeným místem, kde se scházela společenská smetánka česká i německá.

Ještě dnes je zašlá sláva a krása budovy patrná téměř na každém kroku, zejména ale v tanečním sále. A jeho noblesa, i když poničená požárem, zubem času a nezodpovědným bývalým majitelem oba architekty nadchla. David Vávra byl dojat a potěšen zároveň.

Při prohlídce budovy narazil na několik prázdných starých pohlednic.

Jednu z nich věnoval i čtenářům Rumburských novin.

A kavárně popřál mnoho štěstí, neboť zatoužil po další kávě. Tu by si ale rád vychutnal příště již v sedě.

Tagy