weby pro nejsevernější čechy

Vlčí kosmetika možná teprve přijde, říká paní Adéla Zrubecká z firmy Nobilis Tilia

Nobilis Tilia vyrábí na Vlčí Hoře přírodní kosmetiku už dvacet let a letos se také stala firmou Ústeckého kraje. Zajeli jsme se jedné ze šéfek firmy, Adély Zrubecké, zeptat, jak se jim po všech těch letech daří a jestli si to ocenění nenadělili k výročí vzniku. Ocenění potěší, říká paní Zrubecká, ale do soutěže jsme se vlastně ani nepřihlásili sami. Byli jsme nominováni.
Procházíme voňavými chodbami, z barev v nobilisce dominuje oranžová.
U čaje se potom trochu vyptáváme.

Vaše kosmetika je založena na využívání přírodních látek. Bylinkovou zahradu tu máte i za domem…
Vyskytuje se v okolí nějaká bylina, kterou byste mohli pěstovat a sklízet pro vaše potřeby?

Pro naše výrobky je charakteristické, že obsahují éterické oleje, ty jim dávají ten skutečný aromaterapeutický rozměr a éterické oleje je nejlépe nakupovat přímo u zdroje, tedy tam, kde se rostliny pěstují a kde jsou doma.
Ale existuje jedna rostlina, kterou se opravdu vydatně zásobujeme z vlastních zdrojů a to je třezalka. Když přijdete některé dny v červnu, téměř nikoho tu nenajdete; půlka firmy je v loukách…

Za dvacet let máte opravdu širokou nabídku. Můžete nám ji nějak představit?

Celé portfolio, které je součástí naší nabídky, se vyvíjelo hlavně prvních deset až dvanáct let. Začali jsme s krémy a oleji a postupně jsme začali s kosmetikou pro děti, muže a ženy. Pro nemocné, kteří trpí kožními problémy.
Atakdále … V současnosti máme nejširší nabídku české přírodní kosmetiky na trhu, přes 1500 výrobků.

Jak pracujete a jak „vyvíjíte“ nové modely do nabídky?

Dnes vývoj probíhá trošku jinak než na začátku, nasytili jsme potřebu trhu. Dnes sledujeme světové trendy a výzkumy, co se týče účinnosti přírodních látek. Sami specifické výzkumy iniciujeme, spolupracujeme s univerzitou ve Zlíně, kde nám připravují  různé studie. Další impuls dávají lidé z marketinku. Jsou trendy surovin, v minulých letech např. arganový olej (plod stromu Argánie). Když si to trh žádá, musíme se přizpůsobit.

nobilis1 Snapseed

Takže to funguje třeba jako v módě? Příští jaro bude ve znamení modré a žluté … A kdo vlastně trendy v kosmetice určuje? Ti velcí hráči, nebo naopak menší firmy a experimentátoři?

Je to taková zvláštní symbióza: velké firmy koukají na inovace těch malých firem a malé firmy koukají na marketing velkých; malá firma třeba vymyslí produkt, který by se ale bez propagace velkou firmou neuchytil…
Je to vlastně taky taková tržní alchymie.

Existuje v tomhle oboru věrnost ke značce?

Ano. My jsme poznali v době krize, že naši zákazníci jsou věrní a hodně nám pomohli. Bereme to ale i jako potvrzení správné firemní filosofie: hodně se zaměřujeme na lidi, kteří mají zdravý způsob života. Pochopitelně, že zdravě jedí, ale vyžadují stejně kvalitní i drogerii a kosmetiku vyráběnou a fungující na ekologických principech.

nobilis3 Snapseed

Když se vyrábějí parfémy a jiné přípravky tohoto typu, je to pro laika zahalené rouškou tajemství ..  Máte třeba nějaké zaříkávače?

My jsme všichni zaříkávači… Když vyrábíte kosmetiku z přírodních látek, musíte mít pro tyto látky cit a musíte věřit v jejich účinky. Když si budete vařit bylinkový čaj a nebudete věřit tomu, že vám pomůže, tak vám nepomůže.
Už ta myšlenka přidává k účinkům navíc také záměr. Jestli věříte v to, že všechno kolem vás je nějaká forma energie, a že myšlenka je energie, jste na dobré cestě.

Vaše výroba je poměrně specifická. Je těžké ve výběžku najít do firmy kvalifikované lidi?

Jednoduché to není, ale jde to. Na některé pozice školení stačí, na některé musíme hledat i jinde.
V posledních letech se tato snaha týkala zejména profesionálního managementu.
Ale i tady, stejně jako při vývoji našich produktů, je důležitá myšlenka a soudržnost týmu. A to nám funguje.

Mluvili jsme o trendech v kosmetice. Je už jasné, co pofrčí v nové sezoně?

Nějaké náznaky jsou, ale já vám to samozřejmě neprozradím…
Ale řeknu vám, že jsme si jako firma letos udělali velkou radost a ke dvaceti letům jsme si nadělili extrakt z lípy..
Vytvořili jsme prémiovou řadu naší domácí Proaktivní lipové péče, naši vlajkovou loď.
Zákazníci, kamarádi i známí nám léta říkali, že ještě nemáme nic s lípou a přitom se jako lípa  jmenujeme a v Lípě vyrábíme.
Trvalo nám to, ale najít přírodní extrakt z lípy není nic jednoduchého ..

Ano, lípu máte ve znaku, ale firma přímo v Krásné Lípě není. Jsme na Vlčí Hoře a to přeci jen implikuje poněkud jinépředstavy nežli včelky mírumilovně bzučící v lipové koruně. Vlčí Hora, to chce něco divočejšího. Ne?

Je fakt, že sídlo máme tady a že by si tahle místní příslušnost nějakou vlastní řadu „divočejší“ kosmetiky také zasloužila, ale momentálně to není na pořadu dne. Ale opravdoví vlci se pomalu vracejí do okolní přírody, takže kdoví? Třeba se dočkáme i my.

PS. Letošní soutěž Firma roku ještě není úplně uzavřená, takže se může stát, že „nobiliska“ zaboduje i v celostátním kole. Jak to dopadne se dozvíme 9. 12. 2014. Tak ať se daří!