weby pro nejsevernější čechy

S Jiříkem kolem Josefa

Pokud někam vyrážím, většinou je to akce organizovaně turistická nebo vlastní sólo projekt. Pozvání na dětský tábor jsem ve svém věku zrovna moc nezažil. Ale kdo by odolal, když jde o kraj mně nepříliš známý, a navíc je výšlap spojený s akcí, kterou bych si jako jednotlivec těžko dopřál.

Takže jsem pozvání na 4. července 2016 do Jizerských hor s radostí přijal. Spolek Jiřík z Jiříkova tu má letos základnu v Josefově Dole, odkud vyráží všemi směry za poznáním i zábavou. A v pondělí byla hlavním cílem přehrada Josefův Důl, kde se organizátorům tábora podařilo domluvit exkurzi (což není úplně jednoduchá záležitost). Vzhůru tedy do podzemí, nebo vlastně spíš podvodí, kde panují celoroční 4 stupně.

Po prohlídce přehrady jsem nebyl propuštěn, že se musím stavit ještě na oběd. Absolvuji tedy cestu přes rozhlednu Slovanka do Josefova Dolu a cestou přemítám, jaká je to pohoda, když dnes není třeba skrývat jako za našich mladých let skautskou inspiraci za fasádu Pionýrské organizace. A když jsem se tak díval kolem sebe, pozoroval ten rej a poslouchal brebentětní, řeknu vám, získal jsem dojem, že to s tou naší mladou generací není tak úplně ztracené.

Díky Janu Dvořákovi a Aleši Hofmanovi za pozvání, bylo mi potěšením.

Chvíli mi fungoval chytrý telefon, takže abslovovaná trasa vypadala takto:

Tagy