weby pro nejsevernější čechy

V Loretě Rumburk se v září 2016 uskuteční Loretánské slavnosti

V sobotu 17. září 2016 se v Loretě Rumburk uskuteční Loretánské slavnosti 2016 v Rumburku.

Barokní sakrální památka od 10.00 do 17.00 h. nabídne dobovou hudbou i divadelní pohádky. Děti čeká tvoření ve výtvarných dílnách a speciální komentovaná prohlídka. Dospělé pak prohlídky s průvodcem. Hudební a divadelní slavností pro celou rodinu se připomíná dostavba a posvěcení loretánské kaple Panny Marie dne 15. září 1707. Loretánské slavnosti v Rumburku patří mezi certifikované zážitky v regionu Českosaského Švýcarska. Loretánské slavnosti 2016 v Rumburku pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien. Akce je součástí Dnů evropského dědictví. Vstupné je 25 Kč.

Během Loretánských slavností 2016 představí soubor Musica per gaudium renesanční a barokní hudbu. Premiérově se odehraje pohádkový muzikál Schrödingerova institutu „Jak se šašek stal králem“. Divadlo Krasohled připravuje pohádku „O Malence z vlny“ a „Příběhy psa Kubíka“. Na nádvoří budou k vidění magické bubliny Václava Štrassera. V ambitu je možné zhlédnout výstavu České Nizozemí a černobílé fotografie Jiřího Stejskala. Dětem je určena komentovaná prohlídka a výtvarná dílna filcování z vlny a bublinová školička. Doprovodný program nabízí prohlídky Expozice církevního umění Šluknovska, komentované prohlídky s průvodcem, tvoření ve výtvarných dílnách, prodej rukodělných výrobků a regionální literatury a občerstvení.

Součástí Loretánských slavnost 2016 je od 15.00 h. slavnost 309. výročí posvěcení loretánské kaple (mše svatá), kterou v klášterním kostele sv. Vavřince celebruje prelát Mgr. Jiří Hladík, OCr., probošt litoměřické kapituly, sídelní kanovník litoměřické kapituly a farář litoměřické katedrály. Od 17.00 h. se v kapli Svatých schodů uskuteční pobožnost Svatých schodů.

Loretánské slavnosti pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk od roku 1997 v sakrální památce Loreta Rumburk. Jsou koncipovány jako hudební a divadelní slavnost pro celou rodinu. Konají se v barokním areálu a mariánském poutním místě z 18. století. Pořádají se jako připomínka dostavby a vysvěcení loretánské kaple. Od roku 2014 jsou certifikovány jako regionální zážitek Českosaského Švýcarska. Jejich součástí jsou koncerty, divadelní představení, prohlídky běžně nepřístupných prostor, tvořivé dílny pro děti a prodej regionálních výrobků.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy