weby pro nejsevernější čechy

Nesportovní chování na Tour de Zeleňák aneb spadla klec

Historek o nesportovním chování našeho výběžana Zdenka Morkuse se k nám doneslo už víc jak pět a to už je dost na to, abychom jen nevěřícně kroutili hlavou. O třech z nich se s vámi podělíme, na ty existují důkazy. O jejich zveřejnění rozhodlo chování pana Morkuse při včerejším cyklistickém závodu Tour de Zeleňák. (muž s čipem, fotka Lukáš Bíba) Naše redakce jela natočit pár záběrů po trati při stoupání do Anenského vrchu a do brtnických esíček. Při přesunu jsme jeli zkratkou přes Velký Šenov, abychom i v esíčkách měli záběry prvních projíždějících. A koho na této zkratce nepotkáme! Své kolo vedla do kopce nepřehlédnutelná postava v cyklistickém dresu, ovšem bez startovního čísla. I přes riziko, že nestihneme v Brtníkách první balík, jsme to otočili a jeli se přesvědčit, zda je to opravdu ON. A byl! Natočili jsme ho, podívat se můžete zde:

https://youtu.be/7nGeDJQYk_E

Trať si tedy zkrátil o průjezd Lipovou, Lobendavou, Dolní i Horní Poustevnou, Vilémovem a Mikulášovicemi!

mapa
Jelikož jsme neviděli čip a startovní číslo také neměl, ještě jsme doufali, že snad si jel trať závodu projet „jen tak“ , ale při pomalém dojezdu na Dymník jsme ho znovu předjížděli, čipu si již všimli a na startovací listině si ověřili, že závod jel oficiálně. Na toto chování jsme ihned upozornili ředitele závodu, který ho nechal diskvalifikovat.

Dnes (7/9) jsme pana Morkuse kontaktovali telefonicky a dali mu možnost se k celé události vyjádřit.
Nesetkali jsme se s velkým pochopením, vyslechli jsme si historku o poškozeném pedále a na závěr nám pan Morkus sdělil, že si nepřeje, abychom o této události informovali.
Vzhledem k následujícím potvrzeným velmi podobným případům při závodech nepovažujeme za možné o věci dále mlčet.

Rumburská šichta 2013 – noční

morkuss

Osmihodinový závod na šestikilometrovém okruhu se jel v noci, po několikadenním dešti, kdy na trati zůstalo několik hlubokých louží, mokré kořeny a rozmočené lesní cesty. I přes toto všechno se však dvojici Morkus – Kortus podařilo zajet v několika kolech (11, 12 a 18) rekordní čas, na který dosáhlo jen několik málo závodníku typu Jana Novoty při šichtě odpolední, která se jela za světla a sucha.

morkus3

(po kliknutí na obrázek se dostanete na oficiální výsledkovou listinu)

Míhající baterky jedoucí po jiné cestě si několik závodníků také všimlo. Jelikož se výsledky vyhlašovaly ráno po noční a nikoho by nenapadlo, že by si mohl někdo zkracovat cestu, vystoupili Morkus s Kortusem na stupně vítězů. Po závodě jsme kontaktovali Kortuse, který o ničem nevěděl a z pořadí kol spočítal, že kola zajetá v rekordním čase jel právě Morkus.

Na Houmrově triatlonu 2013 byla štafeta pana Morkuse na pátém místě a to díky vynikajícímu běhu.
Chlapcům se totiž podařilo pokořit světový rekord v běhu na 1 km, když ho dokázali uběhnout ve čtvrtém kole za 1:17!!!

morkus2

(po kliknutí na obrázek se dostanete na oficiální výsledkovou listinu)

Nevíme, kdo přesně z těchto borců ho měl na starosti, a marně jsme si lámali hlavu nad tím, jak to mohl „vočůrat“, až jsme došli k závěru, že na takový výkon musel mít běžec svého komplice a s největší pravděpodobností došlo k manipulaci s čipem. Tímto se panu Morkusovi omlouváme, pokud neběžel on nebo s čipem nemanipuloval, nicméně ve štafetě byl a jelikož se závěrečný běh běží v místech, kde všichni fandí, a předpokládáme, že pan Morkus také svou štafetu sledoval a fandil ji, tak to nám neříkejte, že si ničeho nevšiml.
Zveřejnili jsme příběhy, které se dají doložit, ostatní byly o nesportovním chování na tratích samotných závodů. Jde především o varování pro pořadatele závodů, kteří by se i přes to, že zajistí závod pomocí čipů, měli zamyslet (hlavou švindlíře), kde mají ještě postavit na trať posily a kde mají zvýšit kontroly, aby nedocházelo k podobným nespravedlnostem vůči ostatním závodníkům. Svědomí však necháme na každém z nás!