weby pro nejsevernější čechy

Street art v Rumburku (a ve světě)

V šest hodin odpoledne promění se město Rumburk v podivuhodně tiché místo, kde o človíčka nezavadíte. Vhodná chvilka pro meditaci, nebo pro procházku.

Cestou kolem náměstí narazíte na zvláštní artefakty, které doplňují kolorit tohoto spícího městečka.

Nejde tak docela o street art ( = street art jako svébytný umělecký druh úzce navázal na grafitti, ale v současné době využívá množství technik od samolepek (tzv. stickering), šablon a plakátování, až po trojrozměrná díla; http://artlist.cz/), ale o směsici vzkazů, které někdo vykřikl do světa pomocí fixu a nebo spreje.

 

 

Pár neumělých tagů, jako by ne příliš výtvarně nadaný pes označil si své teritorium,

oznámení o stavu a činnosti některých spoluobčanů,

jednoduché reklamní sdělení,

zajímavým textem doplněná struktura dvířek k čemusi

a nakonec naléhavě vznesená mtematická otázka.

Dohromady tedy milí Rumburáci nic moc, s láskou tak nezbývá než vzpomenout na docela zajímavě vyvedenou zeď u autobusového nádraží, která už dávno vzala za své. (Mimochodem: nemáte někdo fotku?)

 

Nezbejvá tedy než v rámci edukativního zaměření tohoto webu a naší bezbřehé touhy po osvětě přidat několik inspirativních fotek a odkazů.

Napřáklad německý občan, který si říká Evol se rozhodl že promění elektrické rozvodné budníky v domky pro trpaslíky.

Francouz OaKoAk využívá jakoby předkreslené motivy, které město nabízí a jenom je vlastně „dodělává“ a dotahuje do konce.

A samozřejmě t nesmí chybět Banksy. Jeho dílo je poslední dobou známé a populární tak, že nepochybuju o tom, že jste o něm slyšeli.