weby pro nejsevernější čechy

Anglický dům v Rumburku podruhé

Informace o budoucím (ne)osudu Anglického domu se šíří, už se jím zabývá i Děčínský Deník, nicméně je vcelku jasné, že všechno je jen marnost nad marnost… Tzv. Anglický dům je podle majitele, realitního makléře Ing. Jana Havelky z Prahy (Arco Bohemia, s.r.o.) napaden tak závažně dřevomorkou, že není možná jeho oprava. Odstranění kulturní památky doporučil posudek statika. Podle uzavřené smlouvy se stavební firmou (sic!, ve čtvrtek 30. 5. 2013 se teprve vydal demoliční výměr….) dojde k demolici objektu nejpozději do října 2013.

Stávající územní plán města Rumburk zatím v prostoru Komenského ul. neumožňuje stavbu typu supermarket. Lidé, co bydlí v okolí bývalého BYTEXu, ale o jiném využití od majitelů pozemku zatím neslyšeli…….  Byli v minulosti osloveni už několikrát. Jako vlastníci sousedních pozemků, se musí k výstavbě také vyjádřit. Všechna dosavadní jednání o výstavbě supermarketu vždy narazila na územní plán.

Info o chystané demolici bylo předáno památkové inspekci Ministerstva kultury. Případem se zatím bude zabývat neformálně. Šance na záchranu jsou prý minimální. V poslední době byly v Ústeckém kraji zbourány již čtyři podobné kulturní památky.

Pokud byste z RBK nedohlédli přes kopec, přijeďte se podívat do VDF na prázdné místo po zeleném řeznictví nad schůdky, nebo si prostudujte materiály z našich zastupitelstev o hádání se nad nejrůznějšími pozemky, kam se zájmové skupiny snaží natlačit Kaufland. Všechno je všude stejné, jen se to občas jinak jmenuje…