weby pro nejsevernější čechy

Putování za rozhlednami v Jiříkově

Spolek Jiřík a Město Jiříkov uspořádaly v zasedací místnosti Městského úřadu v Jiříkově ve čtvrtek 28. ledna 2016 besedu s autory populárních knih o putování po rozhlednách. Tentokrát zaměřenou především na loňskou novinku, třetí v pořadí – Příběhy rozhleden Českosaského Švýcarska.

Je to vzácný dar, když někdo umí mluvit, zajímavě a vtipně, a k tomu má co sdělit. O to vzácnější, když se takových sejde víc. Kdo už se s autory měl možnost setkat, měl by vědět, o čem je řeč. A když se navíc taková parta potká s organizačním týmem, který dokáže to, co bylo k vidění v Jiříkově, nemá to chybu. Kromě autorského týmu (Marek Řeháček, Jan Pikous, Karel Stein a vydavatel Petr Polda) byl přítomen Křinický pivovar a řeznictví Bohumil Strnad z Rumburka (omlouvám se, ale jméno jsem dokázal zapomenout, naštěstí mne organizátoři akce dodatečně informovali). Já k tomu dohodil letošní novinku z čokoládovny Mana v Krásné Lípě, tabulkové čokolády s reliéfy místních rozhleden. Prostě akce, která nasadila laťku velmi vysoko.

Knihy šly na dračku, autogramiáda probíhala průběžně, v pauze se veselo hodovalo, lidí plno. Kdo jste nebyli, prohloupili jste, ale máte možnost reparátu 9. února 2016 v Městské knihovně va Varnsdorfu. Ale asi to už nebude tak rozmanité :-)

A abych nezapomněl – už začaly přípravné práce na Příbězích rozhleden Krkonoš a Českého ráje a Příbězích rozhleden Českého středohoří. A taky možná (na popud Kláry Mágrové) něco o Šluknovském výběžku, k němuž mají pánové velmi úzký vztah. Přeji tedy autorům (a tím i nám všem četnářům), ať jim jde putování a práce hezky od ruky a teď pardon, jdu si číst a hledat inspiraci…

Další obrázková dokumentace z povídání zde -> (foto Petr Wittgruber)

A ještě od jiříkovských:

Poslední lednový čtvrtek se díky Spolku Jiřík i Městu Jiříkov nesl v duchu příjemného putování po rozhlednách Lužických hor i Českosaského Švýcarska. Pozvání přijali autoři publikací – Martin Řeháček, Jan Pikous, Karel Stein, omluvit se z důvodu nemoci musel Petr Zámiš.

Do příjemně vytopené zasedací místnosti Městského úřadu našlo cestu 50 zájemců o tuto poutavou besedu. Autory nejprve přivítal předseda spolku Jiřík pan Jan Dvořák a poté promluvil pan Horák za Město Jiříkov.

Po přivítání už se debatovalo jen o rozhlednách, atmosféru podkreslovalo i promítání fotografií z onoho dlouhého putování za nimi. A věru poučné i zábavné to bylo. Na fotografiích se nestřídaly jen ony kamenné krásky zašlých časů či jejich novodobé souputnice, ale i běžné momentky z každého putování – od autorů ve spacích pytlích po focení a aranžmá regionálních „moků i pochutin“ z obou stran zemské hranice.

Kdo se besedy z,účastnil mi jistě rád potvrdí, že o rozhlednách lze psát spousty textů plných technických dat, ale lze jít i cestou méně pragmatickou – hledáním příběhů nejen těchto spanilých krásek, ale i krajiny, jenž je obklopuje. Tou druhou cestou se vydali i autoři publikací a patří jim za to náš dík…

Vrcholem besedy se stal samotný křest knihy regionálním pivem Falkenštejn. Pro návštěvníky i autory bylo díky sponzorství pivovaru Falkenštějn a řeznictví Bohumil Strnad připraveno výtečné pohoštění, jako tečka za příjemně stráveným podvečerem. Kdo chtěl mohl si publikace zakoupit a samotné autory si do nich nechat podepsat.

Na závěr nezbývá než poděkovat nejen autorům, že přijali pozvání, Spolku Jiřík za propagaci a Městu Jiříkov za poskytnutí prostor i zaměstnanců, bez nichž by byla organizace mnohem složitější, ale i sponzorům : Pivovaru Falkenštejn, řeznictví Bohumil Strnad a firmě Výběžek.eu

Doufejme, že se podobné akce bude dařit pořádat častěji.

Daniel Bosák

Tagy