weby pro nejsevernější čechy

V Loretě Rumburk pro letošek skončily restaurátorské práce

V Loretě Rumburk se mohou návštěvníci od října 2016 seznámit s další restaurovanou částí ambitu.

Letos záchranné práce zahrnuly obnovu dekorativní výmalby v levém křídle křížové chodby. Restaurátorské práce probíhaly od července za běžného provozu. Po čištění a tmelení defektů přišly na řadu retuše a restaurování dekorativní výmalby. Příznivé počasí umožnilo rychlejší průběh restaurování. Křížová chodba obklopující loretánskou kapli Panny Marie pochází z let 1743-1755. Stropy ambitu pokrývají více než sto let staré malby se scénami ze života Panny Marie, stěny pak iluzivní výmalba. Obnovu Lorety Rumburk ve výši 895 000 Kč v roce 2016 podpořilo Ministerstvo kultury, Město Rumburk, Biskupství litoměřické a Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk.

Loreta Rumburk ve vlastnictví Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk se obnovuje od roku 1996. Záchranné práce k letošnímu roku přišly na 27,769 mil. Kč. Práce na restaurování dekorativní výmalby křížové chodby a nárožních kaplí kolem Lorety začaly v roce 2012, dokončeny mají být v příštím roce. V dalších letech přijde na řadu restaurování vlastní loretánské kaple, které zahrne odvodnění stavby a záchranu početného souboru soch a malířské výzdoby. V roce 2017, kdy si Loreta připomene 310 let od dostavby a posvěcení, je v plánu také restaurování cyklu obrazů křížové cesty.

Barokní památka Loreta Rumburk je přístupná celoročně. Pro návštěvníky vedle prohlídek připravuje výstavy, koncerty a doprovodné kulturní akce. Ve vstupní budově je přístupná česko-německá Expozice církevního umění Šluknovska. V nejbližších dnech se očekává příchod letošního desetitisícího návštěvníka. Do 29. 10. 216 je v křížové chodbě možné zhlédnout výstavu černobílých fotografií Jiřího Stejskala „České Nizozemí„. V sobotu 22. 10. 2016 se v přilehlém klášterním kostele sv. Vavřince uskuteční koncert ke cti sv. Lukáše, na němž zazní skladby W. A. Mozarta.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy