weby pro nejsevernější čechy

Muzeum Rumburk – betlémy, výstava a řezbaření 2016

Výstava Kubaštovy pohádkové Vánoce bude v Muzeu Rumburk zahájena 26. listopadu 2016 v 10 hodin tradiční a návštěvnicky velmi oblíbenou akcí Řezbaření v muzeu, kde své umění představí celá řada místních umělců.

V jejich rukou vznikají mistrovská díla, jež nám dávají zažít atmosféru zašlých časů, kdy nebývale obdivuhodná řemeslná zručnost prodchnutá uměleckým cítěním byla ozdobou nejednoho muže civilním povoláním – tkalce, dřevorubce, účetního… Ani dnes tomu není jinak. V muzeu se sejdou učitel, nástrojař, lakýrník… Návštěvníci budou obdivovat zručnost a kreativitu Jaroslava Blažka, který vyřezává v nazarénském stylu, Josefa Liščáka, jehož zajímají nejvíce rovněž staré předlohy, Jaroslava Koděry, jež svébytnou cestou uchopil betlém v ornamentální řezbářské zkratce, Bohumila Tománka, který se snad převtělil do těla řezbáře kralických figurek, Ladislava Süsse, jež vytváří rustikální postavy výrazově v živých gestech, Jiřího Martínka, který si jen tak z dřeva vyloupává svoje působivé komplety či Petra Havlíčka, jež se srdcem vášnivě vkládá vlastní motivy. Jako vánoční dárek si můžete v předstihu zakoupit knihu z široké nabídky antikvariátu Mariana Lukačoviče z Varnsdorfu.

Kdo cítí potřebu se oprostit od rychlého tempa všedního dne, ať zavítá na výstavu Kubaštovy pohádkové Vánoce. Nesetká se jen s tvorbou geniálního ilustrátora Vojtěcha Kubašty, s jeho betlémy a proslulými pop-up books, ale je připravena i výstava pohlednic z tvorby Jiřího Škopka, autora Zimního varnsdorfského betlému či pohlednice Josefa Lady. Stalo se dobrým zvykem prezentovat širokou plejádu historických betlémů z muzejní sbírky a dle možností doplnit ukázkami žádané současné tvorby. Letos jsou zastoupeny řezby Jiřího Martínka, Jana Rody, Ladislava Süsse či Josefa Liščáka. Samozřejmě nesmí chybět oblíbený autor našeho regionu August Frind a jako perlička jsou prezentovány historické vánoční ozdoby ze soukromé sbírky.

Atmosféra výstavy je skutečně vánočně laděná a otevřená duše má jedinečnou možnost načerpat sílu, aby odolala tempu adventního času v našem světě konzumně vedeném reklamou. Před figurkami Franze Xavera Schütze v novém rozestavění se každý může zastavit v hlubokém rozjímání, ke kterému advent, jako nový začátek, vybízí.

Zveme Vás v sobotu od 10 do 16 hodin do rumburského muzea, kde je připravena výstava pro Ty, kteří se nezapomněli radovat a nepřestali přemýšlet o světě a dění kolem sebe.

Bližší informace o otvírací době výstavy viz plakát.

Za realizační team Ester Sadivová, Muzeum Rumburk, pobočka OM v Děčíně, přísp. org., Na Valech 401/4, 40801 Rumburk, tel.: 412332194, info@muzeumrumburk.cz

Tagy