weby pro nejsevernější čechy

Poprvé do kina (1907-2017)

V Rumburku si připomenou 110 let od prvního kinematografického představení.

Ojedinělý filmový podvečer „Poprvé do kina (1907-2017)“ proběhne počátkem března v Rumburku. V sobotu 4. března 2017 od 18.00 h. se odehraje filmové připomenutí 110. výročí prvního kinematografického představení v Rumburku. Promítat se budou dokumentární filmy o Rumburku z druhé poloviny 20. století a historické fotografie. Filmové záběry doplní výstava historických fotografií kin, v nichž se v minulosti ve městě promítalo, a výstava filmových plakátů. Akce se záměrně koná v tělocvičně v Tyršově ul. Právě zde se v březnu roku 1907 v Rumburku prvně promítalo. Návštěvníkům je doporučen vstup ve slavnostním oblečení. Vstupné je dobrovolné. Filmový podvečer pořádá Spolek přátel Rumburku ve spolupráci s Muzeem Rumburk, Základní školou Rumburk v Tyršově ul., Městem Rumburk, Domem kultury Rumburk, Městskou knihovnou Rumburk a soukromými sběrateli. Více www.facebook.com/spolekpratelrumburku.

První kinematografické představení v Rumburku se konalo ve dnech 3. 3. až 6. 3. 1907. Do tehdejší tělocvičny německého tělocvičného spolku zavítal z Berlína Rudolf Sauermann. Cesta to nebyla náhodná. Majitel firmy Elektrina pocházel původně z Rumburku. Plány tělocvičny z roku 1882 vypracoval architekt Josef Benischek z Prahy. Budova dnes slouží žákům Základní školy v Tyršově ulici.

Tělocvična turnerského spolku v Rumburku (sbírka Muzea Rumburk)

Záměrem organizátorů akce „Poprvé do kina (1907-2017)“ je ukázat neznámé nebo zapomenuté záběry Rumburku v době oslav i během všedních dnů. Město přiblíží v dokumentárních filmech z druhé poloviny 20. století. Filmy pochází ze státních i soukromých sbírek, zapůjčil je např. Krátký film Praha či Národní filmový archiv. Některé filmy natočili profesionálové a kdysi se promítaly během Československého filmového týdeníku. Další filmy natáčeli místní filmaři pro svou potřebu. Promítat se budou zdigitalizované záběry, několik filmů se promítne na původní promítací stroj ADMIRA. K vidění bude, např. filmová procházka poválečným Rumburkem z roku 1946, oslava 1. máje z roku 1955 či připomenutí oslav 40 let Rumburské vzpoury z roku 1958. Rok 1965 bude reprezentovat krátký spot o chovu norků na farmě v Rumburku a rok 1978 terénní závod historických motocyklů. Chybět nebudou letecké záběry města z 90. let. Některé událostí, pro něž nejsou k dispozici filmové záběry, zachytí tematicky zaměřené fotografie. Snímky přiblíží otevření Hotelu a Obchodního centra Lužan v roce 1984, provedou Rumburkem v revolučním roce 1989 a připomenou návštěvu prezidenta Václava Havla ve městě v roce 1999.

Mgr. Klára Mágrová

Spolek přátel Rumburku

mobil: +420 724 072 525

e-mail: klara.magrova@seznam.cz

Tagy