weby pro nejsevernější čechy

August Frind v obrazech a slovech

V pátek 17. února 2017 se v budově Muzea Rumburk uskutečnila akce, věnovaná 165. výročí narození krásnolipského rodáka, akademického malíře Augusta Frinda. Pro příchozí byla přichystána přednáška Gabriely Jeřábkové z NPÚ Ústí nad Labem, která tak představila i v minulém roce Městem Krásná Lípa vydanou reprezentativní publikaci August Frind – Životní příběh akademického malíře, prohlídka obrazů a představení naučné stezky v Krásné Lípě.

Je to paráda, když některé věci fungují napříč městy, napříč lidmi, napříč organizacemi. Spolek přátel Rumburku, Město Krásná Lípa, rumburské muzeum, pivovar Falkenštejn – a bylo z toho víc než 90 příchozích, kvůli kterým se muselo prohledat celé muzeum, aby si alespoň někteří měli nač sednout. A že dorazili zájemci nejen z blízka, ale i hodně zdaleka…

Zaznělo hodně zajímavého, potěšující je skutečnost, že už se chystá dotisk knihy, určený k prodeji (prokletím projektů je, že spousta zajímavých věcí vznikne, ale normální smrtelník se nemá šanci k nim dostat). Obrazy (některé již dobře známé) byly k vidění jak v přízemí, tak v patře, kde vzniká jako součást nové stálé expozice rekonstrukce malířova mnichovského ateliéru. A na samotný závěr losování soutěžního kvizu, po kterém si ti šťastnější mohli nechat svůj výtisk podepsat od autorky. A na všechny čekalo občerstvení a ochutnívka piva, které připravil krásnolipský pivovar.

A ještě dodatečně pohled z „druhé“ strany (foto Rostislav Křivánek)

Tagy