weby pro nejsevernější čechy

Vítání jara – jarní sraz turistů okresu Děčín (44. ročník)

V sobotu 22. března 2014 se ve Šluknově uskutečnil tradiční jarní sraz turistů okresu Děčín. Pro jistotu jsem dorazil s mírným předstihem, tudíž jsem byl poněkud zaskočen, že ještě pár minut před ohlášeným začátkem srazu se po náměstí jen sem tam mihla pestrá větrovka a chodecké hole, jinak klid a pusto. Nakonec objevuji v horní části u zastřešené zastávky vlajku KČT a označení Start. Když se tu postavím, během několika vteřin se stávám součástí obřího davu. Nevím, jak je kde členská základna aktivní, ale bezpečně identifikuji domácí – šluknovské, Varnsdorf, Rumburk, Krásnou Lípu a kupodivu také Českou Lípu. Trochu se ztrácím a smýkán davem se přidávám k těm, kteří přispívají desetikorunou na dopravu autobusem a jsou značkováni umělohmotným náramkem.

Zájemců je tolik, že se najednou do autobusu nevejdou, já naštěstí odjíždím hned v první várce. Nedokážu rozeznat, jestli je tu někdo za vedoucího, ale držím se v zástupu a pochoduji vpřed. Rozeznávám louku, kde v loňském roce duněly soundsystémy. Po červené značce vpřed, místní odbočkou na vrch Hrazeného. Tedy – vrchol sám leží mimo značenou cestu, naštěstí se držím skupinky, která k němu rovnou míří a až poté se vrací zpět na značku, aby došla na vyhlídku na Volském kameni.

Odtud sestup po zelené, kde na nás u Knížecího čeká opět autobus, aby nás přiblížil zpět ke Šluknovu. Cestou jsem mírně zděšen tím, kolik lidí se ke mně hlásí, ba navíc občas chtějí poradit s nalezením některých turistických cílů…

Ve Šluknově se opět držím jedné ze skupin, která vyráží do místní střední sloučené školy, kde se dopoledne konaly zkoušky nanečisto a teď odpoledne je možná prohlídka jejích prostor. Ze všeho nejvíc asi zaujme přestavěný moderní prostor bývalé půdy.

Po prohlídce se soukám zpět do sálu místního Domu kultury, který tak nějak praská ve švech už asi při polovině příchozích. Ve 14:00 začínají projevy, na pódiu se střídají různí hosté a mluvčí, sem tam je někdo odměněn (na titulní fotce je nejaktivnější turistická rodina, pokud se dobře pamatuji). A po půlhodince mluveného slova se mezi stoly pokusí napasovat Dykyta. Na následující hudební vystoupení už nečekám a mizím.