weby pro nejsevernější čechy

Zahájení turistické sezony 2015

V sobotu 21. března 2015 se v Janově u Hřenska uskutečnil Okresní turistický sraz Klubu českých turistů oblasti Ústecký kraj, který proběhl v režii místního odboru v restauraci U zeleného stromu. Jaro je nezadržitelně tady, i to astronomické, i to kalendářní, i to faktické. Kytky dávno kvetou, po sněhu na většině míst už není ani stopy a příroda už nějaký ten den láká na výšlapy. A aby to bylo stvrzeno tečka punktum, je k tomu třeba i nějakých oficialit. Jednou z takových je slavnostní zahajování sezóny Klubem českých turistů. Proto jsem s radostí přijel možnost vyrazit s KČT Krásná Lípa (a zástupci z Varnsdorfu a Rumburku) na letošní sraz v Janově.

Inu, na první pohled základna těch aktivních, kteří se rádi v přírodě pohybují osobně a jsou aktivní, stárne. I když příjemná moderátorka akce z řad členů místního odboru byla světlou výjimkou, stejně jako představené aktivity janovských – místní kulturní akce, podpora dětského domova v Tisé, a samozřejmě hledání a značení tras v okolí. Přítomných cca 150 pozdravila starostka obce, předseda místního odboru i předseda oblasti Ústecký kraj. K tomu zpívala country kapela Harcovníci a pěvecký sbor ze zmíněného dětského domova. Krmě hojně, tekutin taktéž, ještě slovo o labské plavbě jak směrem do Německa, tak do vnitrozemí a pak už byl čas vyrazit po okolí. Samozřejmě nejnavštěvovanější atrakcí (nejen dnes) je tu rozhledna, takže houfně k ní a na ni. Do plánovaného odjezdu na další program ještě krátká procházka po obci a ke zdejšímu větrnému mlýnu a poté už míříme do Bad Schandau.

Tady se totiž v Domě Saského Švýcarska dnes odehrával turistický minitrh a prezentace regionálních výrobců. Takže po včerejšku další inspirace, kam by bylo záhodno se podívat. Samozřejmě jsme tu objevili spoustu známých. Křinický pivovar, rumburskou Loretu, Infocentrum Rumburk, ZOO Děčín a OPSku České Švýcarsko. Jiří Rak se nás ujal a provedl nás celým interiérem, který je zčerstva obohacen o znovuotevřené suterénní patro, dosud uzavřené po posledních povodních.

A protože ještě času dost, projdeme se i po samotném městě, starými uličkami k výchozímu stanovišti Křinické tramvaje, k místnímu muzeu, k místům nástupu na vrcholové trasy a k vyhlídkám, a na závěr do místního kostela. A pak už nás za podstatně chladnějšího počasí čeká cesta domů, nicméně si aspoň z okének autobusu ještě prohlédneme sanační práce na skalách ve Hřensku. Zdrávi došli!

Na stránkách KČT jsou k vidění další fotky: Mikuláše Peterky ->, Jaromíra Petružálka ->, Líby Šaferové ->