weby pro nejsevernější čechy

Výstava Má vlast cestami proměn v Loretě Rumburk (2017)

Výstava „Má vlast cestami proměn 2016“ otevírá v dubnu novou turistickou sezónu v Loretě Rumburk.

Celoročně přístupná barokní památka současně přechází na letní otevírací dobu. Od 1. dubna je přístupná od úterý do soboty mezi 10.00 až 17.00 h.

Výstava prostřednictvím fotografií přibližuje společné česko-německé projekty na záchranu památek v oblastech bývalých Sudet. Česko-německé texty přináší svědectví o proměnách chátrajících památek, sakrálních staveb, drobných sakrálních památek, starých hřbitovů v důstojné objekty. V ambitu Lorety Rumburk probíhá výstava od 4. 4. do 31. 5. 2017. Přístupná je od úterý do soboty mezi 10.00 až 17.00 h. Vernisáž výstavy se koná v úterý 4. 4. 2017 od 17.00 h. Organizátory výstavní kolekce jsou Asociace Entente Florale – Souznění z.s., Omnium z.s., Heimatpflegerin der Sudetendeutschen s podporou Česko-německého fondu budoucnosti. Výstavu pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk.

Tematicky jde o představení vybraných obnovených památek v oblastech bývalých Sudet v rámci výstavy Má vlast cestami proměn 2016. Osmý ročník této putovní výstavy byl zahájen v květnu 2016 v Praze na Vyšehradě,“ uvedl ing. Jakub Děd ze zapsaného spolku Omnium. Výstavní kolekce, která se představuje v Loretě Rumburk, zavítala již do Mnichova, Chomutova, Broumova či Krnova. „Kolekce jedenadvaceti projektů reprezentuje záchrany a obnovy památek realizované ve spolupráci českých a německých partnerů – obcí, měst, spolků, krajanských organizací. Na jednotlivých panelech je představena památka před obnovou a po realizaci projektu obnovy,“ doplňuje J. Děd.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Výstava Má vlast cestami proměn v Loretě Rumburk (5. 11. 2015) – foto Klára Mágrová

Tagy