weby pro nejsevernější čechy

Vím, co jím, maminko, tatínku!

Únorové středeční odpoledne v MŠ Zahrádka ve Varnsdorfu patřilo rodičům a dětem a to v rámci iniciativy Skutečně zdravá škola. Pestrý program seznámil rodiče teoreticky i prakticky se zdravým stravováním prostřednictvím hlavního tématu – obiloviny.

Prezentaci na téma obiloviny představila Jindřiška Zíková. Povídání, které bylo zajímavé pro začátečníky i pokročilé bylo spojeno s ochutnávkou lahodných dezertů z netradičních obilovin.

Při procházce dalšími místy školky nás lákaly usměvavé kuchařky lehkou zahřívající polévkou, paní učitelky mini pizzami a kvašenou zeleninou. Pro děti byly připravené hravé aktivity – poznávání obilovin a luštěnin, navlékání jedlých korálků, hra s obrázky a další.

Vstupným byla jedna mrkev, pro přípravu vitamínové pochoutky – pickles („pikls“)

Mnozí odcházeli s plnými žaludky a pocitem, že i zdravé jídlo může být syté a chutné. A co víc? Prospěšné pro naše děti, které potřebují průběžně dočerpávat pohon.

MŠ Zahrádka Varnsdorf je od září zapojena do programu Skutečně zdravá škola.

Program pomáhá zlepšit školní stravování a výchovu dětí k odpovědnému přístupu k jídlu, poskytuje školám zdarma pomůcky a pomáhá rozvíjet jejich stávající možnosti v oblasti kultury zdravého stravování. Do programu se může přihlásit každá základní, střední nebo mateřská škola.

Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

Pro více informací sledujte: www.skutecnezdravaskola.cz

Anebo kontaktujte: barbora@skutecnezdravaskola.cz

Barbora Součková

(regionální koordinátorka)

Tagy