weby pro nejsevernější čechy

Krajská vědecká knihovna v Liberci 2. – 5. 5. 2017

Je tu pravidelná pozvánka do liberecké vědecké knihovny, dnes i s programem na celý měsíc květen.

Úterý 2. květnaLiterární klub. Jedinečná šance pro začínající literární tvůrce představit své práce jiným začínajícím básníkům a spisovatelům, a hlavně slyšet názory na svou tvorbu a doporučení pro její další rozvíjení od zkušených lektorů. Žáci ZŠ a nižších ročníků gymnázia se scházejí v 16.00 hodin, středoškoláci a vysokoškoláci v 17.00 hodin.
Úterý 2. května od 18 hodin: Slavnostní koncert s historickými hudebními nástroji, který se koná u příležitosti 375. výročí narození Christiana Weise – významného žitavského rodáka, učence, básníka a pedagoga. Vystoupí: Maria Skiba (soprán); Dětský pěvecký sbor ze Žitavy; Soubor The Schoole of Night (historické hudební nástroje)
Krajská vědecká knihovna pořádá společně s Kulturní a vzdělávací společností (KuWeit) v Löbau.

Středa 3. května od 16:30 hodin: v rámci cyklu Absolventi katedry historie ve světě vědy si vyslechneme přednášku Mgr. Simony Noskové na téma PODNIKOVÉ PLYNÁRNY U TEXTILEK V SEVERNÍCH ČECHÁCH. Přednáška bude pojednávat o vzniku, vývoji a případně i zániku podnikových plynáren u severočeských textilních firem. Plynárny jako unikátní technické stavby sloužily primárně k osvětlení továrních areálů, ale mohly být využity i k napájení veřejného osvětlení, čímž mohly přispět ke zvýšení životního standardu místních obyvatel. Konkrétně budou přiblíženy osudy plynáren u firmy Johann Liebieg v Liberci a v jejích pobočkách ve Svárově a v Železném Brodu, dalším sledovaným objektem bude plynárna firmy Franz Schmitt v Českém Dubu.
Host: Mgr. Simona Nosková, Masarykův ústav vyšších studií ČVUT v Praze
Pořádá: Technická univerzita v Liberci ve spolupráci s KVK v Liberci

Středa 3. května od 18 hodin se spolu s Kateřinou Krejčovou vydáme na
21 NEJÚŽASNĚJŠÍCH MÍST SVĚTA A zjistíme, CO VÁS CESTOU MŮŽE POTKAT.
Co vás může potkat na šestnáctiměsíční cestě kolem světa, když se přesouváte pěšky nebo stopem, bydlíte u místních nebo ve stanu, část cesty s sebou máte dvě děti, chcete se potápět, vylézt na šestitisícovku, vidět, co jste ještě nikdy neviděli, a poznat svět na dřeň? Někdy to může trochu bolet, často to není ani trochu pohodlné, ale rozhodně to bude stát za to! O cestě z Ohňové země až na Aljašku, na tropické ostrovy Tichého oceánu, kolem dokola Novým Zélandem, prostředkem skrz Austrálii, křížem krážem Jihovýchodní Asií, a přes Čínu, Mongolsko a Rusko zase zpátky domů. A jaká jsou ta nejúžasnější místa na světě? Uvidíte!
host: Kateřina Krejčová, ráda jezdí stopem, bydlí u místních obyvatel a leze na vysoké kopce jako Mont Blanc a jemu podobné.

Čtvrtek 4. května od 18 hodin v pořadu Letem světem populární hudby Lidová píseň pro třetí tisíciletí vystoupí oceňovaná zlínská houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská.

Sobota 6. května od 10 hodin se v knihovně bude hrát divadlo pro děti – Papírové pohádky.
Nejdříve se čaruje. Když děti pomohou, je z malé knihy velká a můžeme číst. Ale stránky se mění ve velké leporelo. Nezbývá než držet palce, aby kmotru Zajíci došlo, která cesta je ta správná. Někdo chce být nejchytřejší, někdo nejrychlejší a někdo je prostě moudrý. Kmotr Zajíc si to vyzkouší všechno. Ovšem za vydatné pomoci diváků. Snad ho na konci nezakousne liška. Nezbývá než vymyslet společně šťastný konec.
Host: liberecký Divadelní soubor Kordula.

Program KVK kveten 2017