weby pro nejsevernější čechy

KOCOURCUP 2016 (nultý ročník)

V úterý 10. května 2016 se v restauraci varnsdorfského pivovaru Kocour uskutečnil nultý ročník soutěže mladých číšníků a barmanů KOCOURCUP 2016, který uspořádala Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola služeb a cestovního ruchu ve Varnsdorfu.

K číšnickým dovednostem patří nejen běhání s plným tácem, které je možno obdivovat rok co rok na Bratislavské. Je toho víc, co by měli umět. Třeba i tak „základní“ věc, jakou je správné čepování piva. A barmani a barmanky by měli míchat a překvapovat… Takže ke zmíněnému přeboru v soutěži zručnosti žáků gastronomických oborů přibyla soutěž další. Zatím pouze s účastí jediného hosta, zkušeného Plzeňáka. Šlo hlavně o to, aby se vyzkoušelo, co a jak, zda všechno bude fungovat – organizátoři by totiž tuhle soutěž od příštího roku viděli jako republikovou, ba lépe ještě jako mezinárodní (Německo máme blizoučko a do Polska je to taky co by kamenem dohodil). Odborně jim tuhle snahu zaštiťuje i přítomnost zástupce České barmanské asociace v porotě.

Po úvodních vítacích proslovech organizátorů i hostů nastupují na plac ti, kdo budou čepovat. Desítka odvážných si nejprve střihne test, po něm zkušební kolečko u pípy a následně naostro. Každý ze tří porotců posuzuje něco – od vystupování soutěžícího přes přípravu pracoviště po konečný vzhled načepované sklínky. Dvě sklenice, ta lepší před hodnotícího sládka, ta druhé jen jako doplněk. Největší problémy mládežníkům dělá přerecitování správného názvu školy, a vlastně se jim vůbec nedivím.

Ve druhé půli dojde na barmany a barmanky. Těch je poloviční počet a součástí každého nápoje je jahodový Porter. Na rozdíl od první části si své připomínky porota nechává pro sebe, aby dalším neradila, čeho se varovat a nač si dát pozor. Každý tvoří tři exempláře, ten nejlepší bere do rukou porota a ochutnává, další dva putují mezi přihlížející.

Příjemné a zajímavé dopoledne, lze jen doufat, že na mapě městských akcí letoškem počínaje přibyl nový pravidelný zářez. Co na tom, že první pozici vyfoukl místním s přehledem onen jediný host z města piva. Důležitější je, aby si zvykli a přestali se jim před lidmi klepat ruce…

PS: Škola na svém FB zveřejnila výsledky:

Výsledky v kategorii Čepování piva –

1. místo – Matěj Brož (The Pub)

2. místo – Dominika Hubálková ze třídy 3HA

3. místo – Pavlína Doležalová ze třídy 3HA

Výsledky v kategorii Míchání nápojů z piva –

1. místo – Tereza Doležalová ze třídy 3HA

2. místo – Nikola Burešová ze třídy 3HA

3. místo – Kateřina Kubíková ze třídy 2CH

Na webu organizátorů info zde ->

A „aktuální“ info nakonec i na webu města ->

Tagy