weby pro nejsevernější čechy

Kultura na mýtince

Někdo si možná stále ještě nevšiml, ale dvakrát do týdne se pokouším zveřejnit nabídku všech možných akcí a událostí z nejrůznějších sfér dění ve Výběžku, kterou občas prokládám zajímavostmi z bližšího i docela vzdálenějšího okolí.

A není to vůbec jednoduché. On si člověk kolikrát říká, že bych měl držet hubu a krok, jenže občas kotel překypí. Ano, už milionkrát jsem si říkal, že jednou sednu a napíšu, jak moc na dvě věci jsou oficiální městské weby a jejich FB varianty, protože se tam člověk mnohdy dozví jen velké kulové. Málokteré město je schopno zveřejňovat údaje o plánovaných akcích ve srozumitelné a přijatelné podobě, alespoň o některých (čest výjimkám). Většinou se nedozvíte nic. Nebo třeba jen den a název, bez hodiny, bez místa konání, bez plakátku, kde by se dalo něco vyčíst. A bohužel každá úprava směrem k novému, vylepšenému designu a skvělému redakčnímu systému je jen k horšímu… Jenže proč dráždit hada bosou nohou a jmenovat konkrétně – ať už to člověk myslí jak chce, stejně to dopadne maximálně tak, že se někdo po vznesených připomínkách náramně naštve a stanu se nežádoucí osobou, což je samozřejmě kontraproduktivní. A už s tím mám bohužel docela dost konkrétních zkušeností.

Těch snah soustředit nabídky a třeba i zadarmo je zveřejňovat bylo, je, a samozřejmě bude spousta. Nikdy to ale nefungovalo, alespoň ne dle mých představ. Je to totiž vždycky a jen a pouze o lidech. A z toho, jak to (ne)funguje, se musí nutně vybavit cimrmanovský výrok „a oni mu tam chodili lidi…“ Opravdu mám mnohdy pocit, že mnozí organizátoři se za každou cenu snaží své akce utajit, aby na ně někdo čistě náhodou nepřišel (i když jde občas dokonce o akce, kde se platí vstupné). Takže nezbývá, než sem tam vzít seznam měst a zkoušet štěstí. Mnohde raději na webu ani odkaz na akce nemají, mnohde ho mají vyplněný naposledy málem v minulém století. Sem tam se dá něco najít v městských novinách, pokud jsou na webu zveřejňovány v elektronické podobě. Ale je to bída. Po prvním kolečku přichází na řadu další. Řada organizací totiž zveřejňuje akce jen u sebe na vlastním webu, nikomu jinému nedává vědět, ani „svému“ městu. Po webu projet FB, protože tam od jedné a téže instituce mnohdy bývají zcela rozdílné informace než na právě prohlédnutém webu. Občas se usměje štěstí, protože se mi přes někoho ukáže, že někde něco bude a na FB to založila soukromá osoba místo instituce. Což, pokud to náhodou nevíte, znamená asi tolik, že to uvidí jen pár přátel a ostatní mají smolíka. A občas se poštěstí trefit někde na nějakou plakátovací plochu. Tam se kupodivu objevují i věci, které nikde jinde nejsou. Což mi vskutku připadá zvláštní, když je někdo schopen platit za výlep a neumí to zadarmo sdělit adminovi městských stránek nebo místnímu Infocentru. Pokud tedy nejde o černý výlep. Naštěstí alespoň s některými subjekty máme družbu a vyměňujeme si vzájemně informace, protože názor na situaci máme mnohdy v podstatě shodný…

Rozhoupal jsem se, protože v poslední době mě ze židle zvedlo několik takových příhod.

Blíží se masopust, na FB i přes jeho poslední dobou stále se horšící spolehlivost na mne vyskakuje jeden plakát za druhým, jedna pozvánka vedle druhé. V podstatě je jasné, kde co kdy bude. Ale jeden plakát pořád nikde. Ani na městském webu, ani na FB, ani na plakátovacích plochách… A pak ho najdu zveřejněný v plné kráse v podstatě omylem na soukromém webu osoby, ketrá, pokud vím, s organizátory nemá nic moc společného?

V jednom městě zveřejní plakát na pravidelnou dětskou soutěž. Říkám si aha, termín se blíží, to bude určitě zas i u nás, jako vždy. To, že nenajdu zmínku o plánovaných městských, natož předběžných školních kolech na webu okresního organizátora, to považuji dávno za normální. Ovšem když se podívám na web i FB organizátora místního městského kola, nic nenajdu. Inu, asi je soutěž rozložená do delšího období, říkám si. Do té doby, než se objeví cizí příspěvek o tom, že včera ono kolo proběhlo… Samozřejmě bez jakékoli aspoň dodatečné zmínky na oficiálních kanálech organizátora.

Do třetice – o svém vztahu ke sportu jsem se zmiňoval už několikrát. Nicméně ho považuji za důležitou součást regionálního dění a snažím se nějakým způsobem zjistit, co se kde koná. Máme tu dokonce na tuhle problematiku jeden specializovaný web, ale po pravdě jsem z něho občas běsný, protože mnohé zveřejněné informace jsou horší než důkladná šifra. Moje kontakty do téhle oblasti jsou poměrně chabé, takže se také pokouším spoléhat na plakátovací plochy, protože věřit v téhle oblasti městským webům je úplná absurdita – většinou zapřou úplně vše. A tak chodím kolem stále stejného už prošlého plakátu na sportovní utkání na městských plakátovacích plochách, abych náhodou zjistil, že v úplně jinak zaměřeném sportovním baráku visí plakát na nový, aktuální termín…

Je mi jasné, že marnost nad marnost a hovno z toho. Jen jsem se potřeboval trochu vykecat.

Tagy