weby pro nejsevernější čechy

Setkání s Marií Chalupovou

Výrazná osobnost ústeckého regionu Marie Chalupová v rámci cyklu Osudy zavzpomíná na svůj pohnutý život poznamenaný realitou komunistické totality. Spolek přátel Rumburku a Muzeum Rumburk, pobočka OM v Děčíně, zvou všechny zájemce do přednáškového sálu Městské knihovny Rumburk v úterý 20. června 2017od 18 hodin.

Po květnové besedě s herečkou Zdenou Hadrbolcovou pokračuje i v červnu cyklus veřejných setkání se zajímavými českými osobnostmi OSUDY. V úterý 20. června se (tentokrát v Městské knihovně v Rumburku) od 18 hodin uskuteční beseda s politickou vězeňkyní komunistického režimu Marií Chalupovou. Marie Chalupová se narodila v roce 1925 do selské rodiny. V době nacistické okupace se rodina zapojila do protinacistického odboje. Po skončení války pracovala Marie Chalupová jako učitelka v mateřské škole. Nesmířila se s nástupem komunistické totality v Československu a aktivně proti ní bojovala.

V roce 1949 byla z politických důvodů zatčena a v následujícím roce odsouzena k patnácti letům vězení. Prošla věznicemi v České Lípě, Pardubicích i táborem v Želiezovcích na Slovensku. Podmínečně propuštěna byla po více jak osmi letech v roce 1957. Poté se přestěhovala do Ústí nad Labem, kde žije dodnes. Patří k výrazným osobnostem ústeckého regionu a je nositelkou osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu. V chystané besedě zavzpomíná nejen na svou protikomunistickou činnost, ale i zatčení a dlouhý pobyt ve vězení. Připomene také zajímavé ženy, se kterými se během nuceného pobytu za mřížemi setkala (např. herečku Jiřinu Štěpničkovou). Pohovoří také o nelehkém návratu do tehdejší společnosti po svém podmínečném propuštění. Přijďte vyslechnout nevšední a vzácné pamětnické svědectví o krutosti totalitního režimu v podání charismatické a statečné ženy. Akci pořádá Muzeum Rumburk ve spolupráci se Spolkem přátel Rumburku. Všichni jsou srdečně zváni.

Za Spolek přátel Rumburku

Mgr. Filip Mágr

předseda správního výboru

Spolek přátel Rumburku, Fio banka č.ú. 2400525390/2010

723 95 95 16

spolekpratelrumburku@seznam.cz

https://www.facebook.com/spolekpratelrumburku

Ester Sadivová, SOP

Muzeum Rumburk, pobočka OM v Děčíně, Na Valech 401/4, 408 01 RUMBURK

412332194

info@muzeumrumburk.cz, ester.sadivova@seznam.cz,

Tagy