weby pro nejsevernější čechy

Tour de Feminin odstartoval v Krásné Lípě, nejrychlejší Češka dojela se ztrátou šesti sekund

Etapou s názvem „Okolo Šluknovského výběžku“ odstartoval ve čtvrtek 9. 7. mezinárodní a prestižní ženský cyklistický závod Tour de Feminin 2015. Startovalo se ve 13:00 v Krásné Lípě, aby se závodnice po 118 kilometrech na rozkopaných silnicích vrátily zpět do Lípy. Tento závod se pojede až do neděle, kdy vyvrcholí poslední etapou „Labskými pískovci“.


Dnešní etapa vedla z Krásné Lípy přes Rybniště do Varnsdorfu a Rumburka, odkud se přes Šluknov pokračovalo do Dolní Poustevny. Tam se závodnice stočily zpět na Lobendavu a skrze Rumburk a Doubici dorazily do cíle v Krásné Lípě.

Nikola Nosková jako nejrychlejší Češka

Ve vítězné dvacítce nechybělo české zastoupení, na 16. místě se umístila Nikola Nosková se ztrátou šesti sekund na vítězku Breznu-Bentkowskou. Tato Polka z týmu TKK Pacific Nestle Fitness ovládla závod s časem 3:23:33. Na druhém místě se v balíku, který dojížděl do cíle, umístila Martina Ritter nominovaná rakouskou reprezentací. Na třetí příčku dosáhla španělská cyklistka Gutierrez Ruiz Sheyl, která se zároveň s rokem narození 1994 stala nejrychlejší závodnici do 23 let.

České zastoupení najdeme i na pozici 49. a 50. Jedná se Jarmilu Machačovou a Martinu Mikuláškovou. Obě za českou reprezentaci, první se startovním číslem jedna, druhá vezla na zádech číslo dva.

Nikoho jsem nesrazila, takže jsem docela frajerka

Zajímavými jmény pro výběženy může být Eliška Drahotová (*1995), která se umístila na 131. místě, a o čtyři místa lepší Anežka Lhotáková (*1997). „Mým cílem bylo nedostat se pod limit, abych postoupila do další etapy. To se povedlo, takže jsem teď v hrozné euforii,“ svěřuje se Anežka, „teď už mě všechno bolí, ale ze začátku to byla paráda. Ikdyž nemůžu si vlastně vůbec stěžovat, ve Šluknově jsem se dostala do velkýho balíku a s ním se už jelo báječně.“

 JT 6114

„Holky tady ty sjezdy tak nehrotěj, tudíž jsem se celou dobu držela. Samozřejmě jsem se bála, nejsem zvyklá jezdit v takové skupině. Ale nikoho jsem nesrazila, takže jsem docela frajerka,“ směje se šťastná výběženská reprezentantka.

Opravované silnice byly překážkou

Diskutovaným problémem byly silnice, které se právě v dnešních dnech opravují, frézují a zužují po celém výběžku. „Já jsem si předtím studovala mapu, abych přesně věděla, kudy pojedeme. Jenže dneska ráno byla porada vedoucích a provedly se nějaké změny. Nejvíc jsem byla překvapená ve Šluknově, klasicky se tam jezdí přes centrum, jenže my to musely objet,“ stěžovala si Anežka. „Ty silnice opravdu nebyly pěkný, všude všechno rozkopaný. Hrozně mě zbrzdilo třeba zúžení na Studánce, takové momenty jsou pak klíčový,“ dodává.

O žádných větších karambolech na trati se naše redakce nedozvěděla, jedinou potvrzenou zprávou je pád v Krásné Lípě u zámečku, který skončil bez zranění.

Kompletní výsledky první etapy vám přínášíme zde: Výsledky po první etapě

Zítra závodnice čeká devadesátikilometrová „Jiříkovská“ etapa. O průběhu vás samozřejmě budeme informovat.

Fotografie pořizoval Jakub Trmal:

Tagy