weby pro nejsevernější čechy

Festival pro radost 2016

Festival Pro radost pořadatele Městského divadla Varnsdorf se konal v sobotu 27. srpna 2016 na hřišti za sportovní halou.

Počasí bylo radostně slunečné, vzduch k radosti dětí osvěžoval zavlažovač, stánky nabízely dostatek nápojů i pochutin k radosti malých i velkých, tombola potěšila velký počet návštěvníků a to nejdůležitější – velmi dobře vystavěný program „jezdil“ jako švýcarské vlaky. Plynulosti celého dne přispělo i moderátorské duo, které návštěvníky provázelo s humorem a nadhledem.

Festival nabídl velmi bohatou škálu umělců od Prahy po západní Čechy. Jejich vystoupení, programy, představení a koncerty na sebe příjemně navazovaly a diváci se jen posouvali po hrací ploše. Díky dvěma hlavním pódiím, jedním improvizovaným divadelním stanem a velkým prostorem pro pohybovou dílnu nevznikaly žádné dlouhé pauzy a program plynule ubíhal. Dobře vyvážená programová skladba vsadila na veselý a pestrý cirkusový začátek. Artistická skupina Mistral z Liberce předvedla široký záběr v cirkusových disciplínách od akrobacie, obručí, klauna až k fakírovi. Navazující koncert pod názvem Chytej ušima bavil nejen děti, ale i jejich dospělé. Je velkým přínosem, že pořadatel (Městské divadlo Varnsdorf – Martin Musílek) nabízí dětem nejen běžnou hudební produkci, ale že se nebojí představovat netradiční kapelu s originálními texty a vtipným zpracováním. Děti se rozhodně bavily!

Od Chytej ušima se děti přesunuly k divadelnímu šapitó na představení Hanky Strejčkové Vyprávění starého piráta. Loutka, živá hudba, pohyb a vtahování dětí do napínavého příběhu vyvrcholilo postavením papírových loděk a ryb a společné plavbě po širém moři (jak krásně vyšlo počasí a jak užitečný byl zavlažovač trávníku). Následující vystoupení skupiny Cink Cink Cirk bylo jedním slovem cirkusová, zábavná a vtipná show. Artisté rozdávali energii, radost a diváci nešetřili ovacemi. Děti si hned nato mohly v Dílně smíchu a o smíchu s červeným nosem i bez něj (Hana Strejčková, Vendula Burger) nejen smát, ale i cvičit, zkusit si akrobacii, legraci, pantomimu. A že se děti i dospělí opravdu hodně nasmáli. Večerní program se pak postupně přehoupl k folk-rockové lince se skupinou Byl pes. S příchodem tmy rozzářila hřiště ohňová show skupiny Mistral. Zážitek z festivalu pak umocnila západočeská kapela Booger, kterou publikum za žádnou cenu nechtělo pustit. Mnoho návštěvníků si navíc z tomboly odneslo hodnotné dárky od Městského divadla Varnsdorf.

Varnsdorfští a okolní tak prožili nejen tropický den, ale i velmi zdařilý festival co do kvalitní programové nabídky, tak příjemné a uvolněné prázdninové atmosféry. Pořadatelům se podařilo osvěžit náladu odcházejícího léta s předzvěstí nastupujícího podzimu, školního roku i pozvat i diváky na novou, rozmanitou, divadelní sezónu. Festival Pro radost dostál svému slovu a radost předával od prvních minut svého programu až do nočních přídavků závěrečné kapely.

Foto IŠ:

Něco i pro uši:

https://youtu.be/DPG1Gijgfd4

https://youtu.be/N-TmdPhY2ko

https://youtu.be/VLK8AmomdyI

redakční PS: V archivu máme zmínku o Festivalu jen za rok 2012 ->

Tagy