weby pro nejsevernější čechy

Den otevřených dveří Severosklo (130. výročí sklárny Adolf Rückl)

V sobotu 5. března 2016 se ve sklárně Severosklo v Kamenickém Šenově dopoledne uskutečnil Den otevřených dveří při příležitosti 130. výročí založení sklárny Adolf Rückl.

Občas se mi stane, že vlastně ani nevím, jestli se mi někam chce, a když se nakonec přemluvím, jsem nadšením bez sebe. Tahle akce, spojená s odpolední vernisáží výstavy o historii sklárny ve Sklářském muzeu, byla pro mne velkým překvapením. Neměl jsem tušení, že na dosah ruky funguje výroba, které je v rámci Evropy unikátem. Koho by napadlo, že sklo pro svářeče, skláře, hutníky a podobné profese může být tak jedinečné.

Když jsem dorazil, postávalo kolem areálu pár aut a u vrátnice se shlukovalo jen několik lidiček. Než si nás vyzvedli ke komentované prohlídce, trochu jsme nabobtnali, na zahájení v hale jsem nás napočítal přes dvacet. A kolem se hemžilo pár dalších stejně početných skupin. Putování fabrikou od prvopočátku, kde se připravuje surovina pro tavbu (až 40 % střepy, k tomu provodínský sklářský písek a kovy, způsobující tmavost skla a jeho ochranné vlastnosti). Kolem pecí, kde se nevzhledná směs mění v nekonečnou skleněnou tabuli mezi azbestovými válci. V patře z tabule ukusuje mašinka, tvořící základ pro vyřezávání dalších tvarů. Obdélníčky, kolečka, sklíčka do brýlí. Kontrola jakosti, umývání a čištění, balení. A na všechno dozírá velín s počítačovým řízením. Necelá čtyřicítka zaměstnanců zajišťující třísměnný nepřetržitý provoz a export do celého světa.

Co si ještě pamatuji – v padesátých letech se tu vyrábělo sklo pro zbrojaře (průzory do tanku a tak něco), ze tří provozů (Kamenický Šenov, Skalice a Svor) zůstal funkční jen ten místní, sklo do slunečních brýlí se vyrábět přestalo, takže tu vznikají vlastně jen dva druhy – sklo s UV ochranou (svářečské) a s tepelnou ochranou (pro skláře). Konkurence je snad jen v Číně, na Ukrajině a v Jižní Americe. A pec jede nonstop od října do června, pak se při odstávce kontroluje a opravuje. No a víc o historii sklárny v již zmíněném muzeu. Teď nějaké obrázky a pár krátkých videí:

Pec:

Výstup výsledné tabule mezi azbestovými válci:

Krájení skla:

Řezání:

Vykrajování a vyštípávání koleček

A něco málo od ČTK ->

Tagy