weby pro nejsevernější čechy

Festival pro radost 2017

V sobotu 2. září 2017 se na hřišti za varnsdorfskou sportovní halou konalo rozloučení s létem a prázdninami prostřednictvím dalšího ročníku Festivalu pro radost.

Tedy po pravdě – ona to moc velká radost ani loučení nakonec nebyly (i když loňský ročník bych neváhal označit za úspěšný). Těžko hádat, kde se stala chyba. Možná to, že den předem lilo jako z konve a lidem se nikam nechtělo, kdyby se to náhodou mělo opakovat. Možná to, že se ve stejný den konaly i jiné akce (třeba Tour de Zeleňák či Cesta z města). Možná to, že už bylo září a nikomu se loučit takhle pozdě nechtělo. Pár lidí si stěžovalo, že na plakátě nenašli nic, kvůli čemu by stálo za to vytáhnout děti ven. Dost lidí areál opustilo s citelným (a nepříjemným) večerním poklesem teploty. A některé rozladila skutečnost, že tu byly jen a pouze dva stánky s občerstvením (a dvě dílničky) a že z programu na začátku vypadla řada plánovaných vystoupení (k hanbě města jen ta domácí, pozvaní hosté dorazili bez potíží).

Vše dosud jmenované se odrazilo v tom, že lidí přišlo a pobylo v podstatě jen pár. Přitom program byl silný dost a dost. Hanka Strejčková je sázka na jistotu, ať už se svérázně chopí pohádky O koblížkovi nebo je nucena improvizovat místo těch, kteří nedorazili. Krom toho celý festival s Vojtou Smetanou odmoderovala a společně několikrát losovali vstupenky do místního divadla. Cink Cink Cirk s pomocí jednoduchých a přitom důmyslných pomůcek kouzlili cirkusovou atmosféru prošpikovanou nejrůznějšími vtípky. Po jejich vylehčeném výkonu mi hasičské show trojice Squadra Sua v první chvíli připadala trochu obhroublá a přespříliš „lidová“, ale nakonec tahle groteska, pro hasiče možná stejně kontroverzní jako Hoří má panenko, nabrala grády a slavila ohromný úspěch především u těch několika dětí, které tu byly. Druhé vystoupení s názvem Happy Hour (gastronomická klauniáda) už byla daleko jemnější a mířila spíš na dospělejší publikum – přesto se mnohá dítka k překvapení účinkujících vehementně zapojovala do děje. Chuťovky souboru Juanitas Bananas mi nechutnaly. Kapela SILVER SPRINGS se sice poslouchat dala, ale nezanechala ve mně hlubší stopu. Snad jen tu, že začala hrát s takřka hodinovým zpožděním, díky čemuž se o stejný čas posunula ohnivá show, na kterou čekala většina ještě přítomných. Večer uzavřela skupina TOXIC PEOPLE, což je také sázka na jistotu. Její členové neopomněli pozvat posluchače na letošní ročník festivalu Free Tibet, který se přesunul na zdejší Lidovou zahradu (Hentai Corporation nebo třeba Plexis!)

Takže suma sumárum – někde se stala chyba, ale nevím kde. Přitom tu za těch pár kaček bylo k viděn a slyšení leccos. Takže až zas někdo bude mlít pantem o tom, že se tu nic neděje, vypěním ještě rychleji než dřív.

Něco málo v pohybu a pro uši:

Rok 2016 ->, rok 2012 ->

Tagy