weby pro nejsevernější čechy

Knihovna v Liberci – akce 42. týden

Vážení přátelé,
dovolte, abych Vás pozvala na akce, které se budou v naší knihovně konat začátkem příštího týdne.

V pondělí 16. 10. od 18 hodin jsme pro Vás připravili dokument z festivalu Jeden svět – HOOLIGAN SPARROW. Je chaj-jen neboli Hooligan Sparrow je neohrožená aktivistka bojující za práva lidí v Číně, a to především za práva žen. Pracuje zadarmo v nevěstincích, aby prostitutkám vymohla právní status a nárok na zdravotní péči. Na sociálních sítích získala takovou popularitu, že by její zatčení nejspíš vyvolalo nežádoucí pozornost. Režisérka Nanfu Wang se po dvou letech života v New Yorku vrací do Číny, aby s obdivovanou Sparrow strávila léto. Jejich dobrodružství začne riskantním protestem proti znásilňování školních dětí, které je v Číně častým jevem. Odvážný snímek složený z tajně natočených filmových materiálů věrně zachycuje, jak Sparrow a její desetiletá dcera čelí drsné policejní šikaně. (Čína/USA, 2016, 84 min, české titulky, vhodný od 15 let)

V pondělí 16. 10. se od 17 hodin koná komentovaná prezentace výstavy MÍSTA UTRPENÍ, SMRTI A HRDINSTVÍ s panem Asafem Auerbachem, jedním z „dětí“ Nicholase Wintona. Výstavu, která se věnuje tématu vězňů z českých zemí v nacistických koncentračních táborech, je možné u nás v knihovně zhlédnout od 13. 10. do 28. 11. 2017.

V úterý 17. 10. od 17 hodin se můžete přijít osobně seznámit s paní Milenou Štráfeldovou, známou spisovatelkou, publicistkou a dlouholetou redaktorkou zahraničního vysílání Českého rozhlasu. Bude si s Vámi povídat o tom, že PSÁT ROMÁN JE JAKO RUBAT UHLÍ. Autorka Vám přiblíží, s čím se potýkala při vzniku svých předchozích románů Guláš po Masaryka či Trestankyně a zároveň se bude věnovat i své novější tvorbě. Spolu se scénářem k filmu Poslední útěk vznikla i zatím její poslední kniha Svatý rváč, román o Jeronýmu Pražském.