weby pro nejsevernější čechy

Jiří Belis, Natalie Belisová, Petra Červinková: Krajina kovaných křížů

Před nedávnem se na FB začala objevovat doporučení a chvála na nový knižní titul, který se týká našeho regionu. Tak jsem si udělal radost a knihu, vydanou Národním muzeeum na sklonku roku 2015, jsem si také sehnal.

Už když se člověk podívá na jména autorů, má jistotu, že se spálit nemůže. Po zběžném prolistování a začtení se na několika místech je jasné, že to byla sázka na jistotu.

Docela mne překvapilo, jak na upoutávkách kniha vypadala spíš jako útlá technická brožura. Když jsem ji ale držel, bylo jejích 280 stran křídového papíru v ruce sakra cítit. Precizně zpracovaná kniha ukazuje, že náš kraj je vskutku v mnoha ohledech výjimečný a pozoruhodný, byť si to leckdy neuvědomujeme a tuhle skutečnost přehlížíme.

Oficiální anotace svádí k další klamné doměnce – že půjde o hodně technickou, odbornou, ba až nečitelnou práci. Žádné obavy, text je čtivý, plný fotografií historických i současných, poukazující na spoustu míst, kolem nichž nevšímavě chodíme. Ano, nakonec se najdou i ty věci řemeslné (Opravy, konzervace a restaurování kovaných křížů a jejich příslušenství / Typologie / Technologie zhotovení / Péče o sakrální památky), ale nejde o žádný suchopárný text, i v téhle oblasti jde o docela dobrodružné čtení.

Na konci knihy nechybí Soupis kovaných křížů na Děčínsku, takže je podle čeho vyrazit a hledat. A moc neváhejte, náklad tohohle pokladu knihovničky milovníků regionu je všehovšudy 500 kousků!

Tagy