weby pro nejsevernější čechy

Křest knihy v rumburském muzeu

V pátek 14. července 2017 se v rumburském muzeu uskutečnil křest nové knihy, vydané Jednotou Československé obce legionářské v Mladé Boleslavi a editované Jaroslavem Benešem – obojí je dozajista mnohým knihomolům a milovníkům historie známo.

Dlouhodobě se totiž věnují problematice Stráže obrany státu a Finanční stráže. Ve stejné grafické úpravě již vyšla celá řada publikací, z nichž mnohé se dotýkají našeho regionu velmi těsně (Šluknovská zrada, Střípky z dějin finanční stráže v Lužických horách, Celní úřad v Horní Světlé a rok 1938, a pěkná řádka dalších). Pokud vám to nic neříká, nejvyšší čas tento nedostatek napravit.

Aktuálně tedy přibyla kniha nová. Nese název Z mého četnického života (Vzpomínky štábního strážmistra Břetislava Bečky) a nejen že doplňuje historii předválečné ochrany hranic o vzpomínky přímého účastníka – četníka, ale takřka polovina z nich se odehrává „u nás“. Břetislav Bečka byl 21. března 1936 přemístěn do Dolní Poustevny, kde působil až do záboru pohraničí v roce 1938.

Do Rumburku knihu přijeli představit zmíněný Jaroslav Beneš – editor, a vnuk autora – pan Jan Bečka, který vzpomínky poskytl k vydání. Početný zástup přítomných seznámili s genezí představované knihy, s historickými souvislostmi i osobou autora vzpomínek. Knihu bylo možno (spolu s řadou dalších) na místě výhodně zakoupit (a nechat si podepsat) a nakonec se i občerstvit.

To možná nejdůležitější je uvedeno v předmluvě pana Jana Bečky – „dějiny by se neměly překrucovat v žádné době.“Je totiž důležité vědět, co se dělo před rokem 1938, aby bylo možno nahlížet na to, co se dělo v roce 1945.

Tagy