weby pro nejsevernější čechy

Dlužní kniha milosti – Miloš Horanský

V úterý 31. října 2017 navštívil město Varnsdorf významný umělec – pan profesor Miloš Horanský. Básník, dramatik, publicista, a především divadelní režisér.

Miloš Horanský se nesmazatelně zapsal do historie zdejšího divadla. V roce 1959, kdy zde ještě působil stálý divadelní soubor, nastudoval jako hostující režisér inscenaci Manon Lescaut. V uplynulé sezóně divadlo uvedlo jeho úspěšnou hru z pražské Violy „Neumím jinak než láskou“ o Boženě Němcové. A proto první kroky vzácné návštěvy vedly po dlouhých 58 letech nejprve do Městského divadla, kde se hosta ujal ředitel Martin Musílek a provedl jej prostory, včetně zákulisí a jeviště. Vzpomínalo se na dobu dávno minulou, na herce a spolupracovníky i bývalou divadelní ubytovnu.

Podvečerní program v Městské knihovně zahájili paní ředitelka Ilona Martinovská a básník Milan Hrabal. I přes nižší účast byla atmosféra v sále velmi vstřícná, hřejivá. Profesor Miloš Horanský zavzpomínal na svou tvorbu ve Varnsdorfu. Také se rozhovořil o psaní a inspiraci, o svých divadelních cestách a angažmá, o životě a divadelní pedagogice. Otázkami pořadem provázela Hana Strejčková, také divadelní režisérka, kterou s prof. Horanským pojí vztah učitel a žák od dob jejích studií na DAMU již dvacet jedna let. Během příjemného setkání zazněly i mnohé ukázky z básnických sbírek, od prvního Lunovratu ze 60.let až po zatím poslední sbírku Dlužní knihu milosti. Básně četli Milan Hrabal a Hana Strejčková.

Foto Tomáš Strejček a IŠ:

Tagy