weby pro nejsevernější čechy

Skutečně zdravá škola (MŠ Zahrádka a MŠ Čtyřlístek Varnsdorf)

Tak už tu máme první vlaštovky!


První vlaštovky? Teď, v lednu? To snad ne?! (…i když vzhledem k letošnímu rázu počasí …)

Ale ano. Hned dvě varnsdorfské mateřské školky – MŠ Zahrádka a MŠ Čtyřlístek – se zapojily do programu Skutečně zdravá školka.

Tento komplexní program si klade za cíl vytvářet kulturu, jež si váží jídla, učí děti tomu, odkud jídlo pochází, jak vzniká a jak nás ovlivňuje s velkou nadějí, že si poté již samy vyberou zdravý způsob stravování.

Podle statistických údajů je dnes na jedné straně více než čtyřikrát více obézních dětí a pětkrát více obézních dospívajících než před 15 lety, narůstá též počet alergiků. Na straně druhé – aspoň jednou denně jí zeleninu údajně méně než třetina dětí a s věkem její spotřeba ještě klesá, zatímco u sladkostí a slazených nápojů je tomu přesně naopak. Možná je na vině i nadbytečný příjem soli, jenž je u českých dětí mnohonásobně vyšší, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vzhledem k tomu, že za dobu, než dítě dokončí svá středoškolská studia, zkonzumuje odhadem více než 4 000 pokrmů ve školní jídelně, je tedy zdravé školní stravování jedna z cest, jak využít aspoň těchto 4 000 příležitostí k posílení těla a mysli kvalitní stravou.

Aby se škola či školka mohla stát Skutečně zdravou školou, musí naplnit specifická kritéria (úrovně bronzové, stříbrné, či zlaté). Obě zdejší mateřské školky se rozhodly naplnit prozatím kritéria bronzová: nabízet ve školní jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin ( jídla v nabídce neobsahují žádné nežádoucí přísady – tedy umělá barviva, aromata, sladidla a konzervační látky), nahradit doslazované nápoje bez výjimky nápoji neslazenými, vytvořit školní zelinářskou zahradu, organizovat pro děti návštěvy farem v okolí, respektovat potřeby strávníků se speciální dietou, pravidelně vzdělávat pracovníky školní jídelny v oblasti zdravé výživy a vaření a zapojit rodiče a děti do zlepšování školního stravování.

Součástí kritérií je též organizace akcí na téma zdravé stravování, ať už pro samotné děti, rodiče, či širokou veřejnost. V MŠ Zahrádka proběhla první již v listopadu loňského roku, druhá dílnička pro rodiče dětí na téma: „Netradiční“ obiloviny na talíři je naplánována na 10. února letošního roku od 16 hodin.

Těšíme se na tedy Vás všechny: (pra-)rodiče dětí, i všechny další příznivce a podporovatele zdravého (a nejen toho školního) stravování. Více informací o programu na www.skutecnezdravaskola.cz.

Za Akční skupinu pro zdravé stravování v MŠ Zahrádka Jindra Zíková

foto: Hana Dojčánová

Tagy