weby pro nejsevernější čechy

V Ústeckém kraji je první Skutečně zdravá školka – MŠ Zahrádka Varnsdorf, kde děti jedí zdravě a učí se o jídle

V polovině listopadu 2016 předávala občanská iniciativa Skutečně zdravá škola ocenění školám zapojeným ve stejnojmenném programu. Přihlášené školy plnily kritéria, která směřují k ozdravění školní jídelny a k rozvoji vzdělávání o jídle.

Z Ústeckého kraje se programu účastnila a ocenění za zlepšení svého stravování získala mateřská školka Zahrádka z Varnsdorfu. Ze všech škol a školek se toto povedlo pouze dvaceti z celkově 220 přihlášených z celé České republiky. Ty dokázaly zlepšit své školní stravování tak, že tu nyní děti nejen lépe jedí, ale škola je učí, odkud potraviny pocházejí a co je to vůbec zdravé jídlo.

Bronzový certifikát získává škola, která:

• nabízí ve školní jídelně sezónní pokrmy vyrobené minimálně ze 75 % z čerstvých surovin,

• zapojuje rodiče a žáky do zlepšování školního stravování a prožitku v jídelně,

• poskytuje žákům možnost vzdělávacích aktivit v oblasti přípravy pokrmů, zahájila kroky k vytvoření školní zelinářské zahrady a organizuje pro žáky návštěvy farem v okolí,

• respektuje potřeby strávníků se specifickou dietou tím, že jim umožní ohřátí z domu doneseného dietního pokrmu.

„Mateřská školka Zahrádka je školkou ukázkovou, mísí se tu nadšení ze strany kuchařek i pedagogů“ říká Barbora Součková, regionální koordinátorka. Program Skutečně zdravá škola pomohl ve školce utvořit koncept zdravého stravování. Za rok společně ušli děti, rodiče, vedení školky, pedagogové i kuchařky dlouhou cestu a do programu se přihlásili proto, aby byli skutečně zdravou školkou a získali certifikát „

Za 5 měsíců, kdy je školka přihlášena do programu, se jí podařilo:

– Strava se skládá z produktů zdravé výživy.

– Denně vaří z čerstvých surovin.

– Zásadní součástí všech jídel je dostatek ovoce a zeleniny

– Jídla solí minimálně

– K dochucování pokrmů nepoužívají aditiva ani aromata

– Děti pijí neslazené čaje ovocné či bylinkové a čistou vodu

V programu školka nadále pokračuje a ráda by:

– Dosáhla na ocenění stříbrné

– Stala se školkou ukázkovou, příkladem dobré praxe a centrem vzdělávání o jídle

Každá škola si ke splnění kritérií programu vybrala jinou cestu, všechny se ale shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit. Školní jídelny si někdy totiž ani neuvědomovaly, že to, co dětem v dobré víře nabízejí, je často nezdravé. Kromě dobrého pocitu, že děti lépe jedí, škola vidí přínos i v tom, že jim účast v programu zajistila pozitivní publicitu.

Mgr. Barbora Součková

regionální koordinátorka Ústeckého kraje

Email: barbora@skutecnezdravaskola.cz

Tel: 606 221 925

www.skutecnezdravaskola.cz

Co to je Skutečně zdravá škola:

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

Tagy