weby pro nejsevernější čechy

Svátek lužickosrbské poezie ve Varnsdorfu

Město Varnsdorf letos už po šestnácté oslavilo Svátek lužickosrbské poezie, a to v pondělí 19. listopadu 2012 v malém sále Městské knihovny.
Tento ročník byl obzvláště významný. Při této příležitosti totiž pokřtil vážený host, básník Jurij Łušćanski vydání českého překladu své knihy Čerwjeń brěškow (česky Ruměnec broskví). Kniha vznikla za finanční podpory města Varnsdorf, a editorem je známý varnsdorfský nadšenec pro lužickosrbskou kulturu, básník Milan Hrabal. Ten se mimo jiné podílel i na jejím překladu a již tradičně celý večer provázel mluveným slovem.

Rozhodně si však zaslouží zmínku i zbývající členové týmu. Jsou to překladatelé Radek Čermák, Zuzana Bláhová-Sklenářová a bývalý ministr kultury ČR Jindřich Kabát. Ilustrace má na svědomí polská výtvarnice Magdalena Jančurová.

Sám autor přečetl několik svých básní, a téměř ke každé přidal krátkou historku vztahující se k jejímu vzniku, načež české verze, procítěně jako vždy, zarecitoval Milan Hrabal. Celý večer navíc příjemně ozvláštnilo varnsdorfské komorní vokální sdružení Kvíltet.

Jako každý rok, i letos byl svátek věnován někomu ze zesnulých klasiků lužickosrbské poezie. Tentokrát to byl Jan Radyserb – Wjela . Rozhodně zajímavostí je, že se J. R. W. ve svých třinácti letech živil coby pasáček krav. Kdo ví? Třeba právě toto romantické povolání v něm probudilo literární sklony. Vydal obsáhlou sbírku přísloví Hornolužických Srbů či sebrané lužickosrbské hádanky. Kromě básní psal také povídky, pohádky nebo písně pro děti.

Text: Jezinka Alenka, foto: Ivo Šafus

Tagy