weby pro nejsevernější čechy

Betlémy a betlémáři Šluknovského výběžku (busem)

Na dva roky pochůzek po domácích betlémech rumburských betlémářů v sobotu 23. ledna 2016 navázala Exkurze za kostelními betlémy Šluknovska, kterou uspořádala OPS České Švýcarsko.

Zájem o akci byl víc než značný, řada zájemců prý sondovala situaci s obsazením míst v autobusu ještě večer před samotnou akcí. Začínáme v 9 ráno v Loretě, u klášterního betlému, průvodkyněmi jsou Klára Mágrová a Ester Sadivová, což zaručuje příval informací a novinek. Obecná historie betlémů, počátky betlémářství v regionu, nejvýznamější tvůrci. Stále je co poslouchat a čemu se divit.

Pěšky přesun do děkanského kostela svatého Bartoloměje, kde se za závěsem skrývá další kostelní betlém. O něm něco třeba tady ->. U Bytexu nasedáme do autobusu a zimní mrazivou krajinou se vydáváme do Filipova. Tady se kromě betlému dostane i na letošní oslavy, protože kupodivu řada lidí neví, co a jak. Další přesun a jsme v kostele sv. Václava ve Šluknově. Tady už jsem párkrát byl, ale vyplatí se tu zastavit každoročně, protože výstava na faře je každý rok jiná. Opět přesun, občerstvovací a zahřívací stanoviště v podstávce v Lipové. Tady sice už výstava betlémů skončila, leč v patře jsou ve výstavní místnosti k vidění do konce měsíce fotky nejrůznějších betlémů z takřka poloviny republiky (a hádejte, čí ty fotky jsou).

Přesun pěšky, do nedávno nádherně restaurovaného kostela sv. Šimona a Judy, který si obec vzala do dlouhodobého pronájmu (a jde to, ne že ne). Zde kromě velkých figur Svaté rodiny výšlap na půdu, která slouží jako výstavní prostory.

Další cesta autobusem, tentokrát do Dolní Poustevny. Pro mne objev, tenhle kostel a betlém neznám. O letošní výstavě v Mikulášovicích jsme informovali, tady se k výkladu Ester Sadivové připojil i její organizátor, Roman Klinger. Letos se podařilo na výstavu sehnat další skvosty, kromě už loni zapůjčeného betlému z Lobendavy třeba figury svaté rodiny z Vilémova. Jako každý rok i tentokrát jsem se snažil vyfotit každý vystavený kus, ale asi je zbytečné je sem dávat, stejně to nikdo nikdy neprolistuje.

Krajně vymrzlí absolvujeme poslední přesun s odbočkou přes Šluknov, kde vystoupí pár místních. Slabší na cílové stanici v Rumburku odpadnou, ti vytrvalejší ještě absolvují závěrečnou prohlídku expozice v rumburském muzeu, opět s výkladem Ester Sadivové. Pak už je čas vyrazit domů, do tepla, a doufat, že se tenhle projekt podaří v roce budoucím opakovat, protože je tu stále ještě pár dalších kostelů.

Krom organizátorům je třeba poděkovat všem, kteří se účastníkům zájezdu věnovali a mnohdy pozdrželi termíny úklidu vystavených betlémů…

Pokud se vám zdá fotek málo, podívejte se, co nafotil Jiří Mikisch ->, jehož text o exkurzi nejspíš vyjde ve Šluknovských novinách.

Tagy