weby pro nejsevernější čechy

Muzejní přístavba dostala zelenou

Dostavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v podobě broušeného bižuterního kamene, nebo taky „krystalu“ či „šatonu“, může začít. Ministerstvo kultury vystavilo rozhodnutí o poskytnutí dotace na její realizaci.

Už pro letošní rok má muzeum k dispozici 25 milionů korun z celkových rozpočtovaných šedesáti. Projektová dokumentace je již hotová, proto prvním krokem bude vyhlášení veřejné zakázky na stavební část. „S vlastní stavbou počítáme zhruba od září, dokončení včetně expozice bychom si chtěli nadělit ke 115. výročí muzea, tedy v roce 2019“, řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Podoba nového objektu vzešla z vyzvané architektonické soutěže, která proběhla už v závěru roku 2013. Na vítězi se tenkrát členové odborné komise, kterou tvořili zástupci investora, ministerstva kultury, památkáři i nezávislí architekti, jednoznačně shodli. Podoba skleněného broušeného kamene od společnost Hlaváček-architekti nejlépe splňovala zadání spojit moderní architekturu se stávajícím památkově chráněným objektem a jako bonus navíc dokonale symbolizuje svůj vnitřní obsah. Následovaly dva roky projektování a schvalovacích procedur.

Celkový rozpočet zahrnuje také stálou expozici vánočních ozdob, která obsadí druhé podlaží objektu. Jejím autorem je jeden z nejuznávanějších českých designérů Jakub Berdych ml. „Naše pojetí vychází ze skutečnosti, že vánoční ozdoby z Čech putovaly hlavně do zámoří. Proto v expozici najdete vitríny připomínající Manhattan nebo zaoceánský parník – říkáme mu Titanic“, vysvětluje sám autor Jakub Berdych.

První podlaží bude sloužit jako technické zázemí muzea, třetí volně navazuje na stávající vestibul a je koncipováno jako víceúčelový prostor pro krátkodobé výstavy, přednášky, koncerty, v letní sezóně by mohlo být využíváno také jako kavárna. „Z tohoto prostoru bude dokonalý výhled na muzejní park, který bude v rámci stavebních prací kompletně revitalizován a otevřen veřejnosti. V budoucnu bychom jej chtěli postupně ještě zaplnit uměleckými díly v rámci uvažovaného projektu „Zahrada evropského skla“, dodala Valečková.

Kontaktní údaje:

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Ing. Milada Valečková, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

Tel.: 483 369 010, M: 778 527 121, e-mail: milada.valeckova@msb-jablonec.cz, www.msb-jablonec.cz

Tagy