weby pro nejsevernější čechy

Loretánská muzejní noc 2014 v Rumburku

V Loretě Rumburk se při osmé Loretánské muzejní nocí 2014 vystřídalo v pátek 16. 5. 2014 na 370 osob. Návštěvníci si v barokní sakrální památce z 18. století poslechli dětské pěvecké sbory i minioperu O Šípkové Růžence. V kostele sv. Vavřince zazněly renesanční a barokní skladby v podání souboru Musica Viva. V ambitu se odehrála loutková stínová pohádka a tvořilo ve výtvarných dílnách. Kdo měl chuť, vystoupal do česko-německé Expozice církevního umění Šluknovska. Zájemci si prohlédli výstavu fotografií Josefa Zosera „Krajina Lužických hor“ a mohli se také účastnit její komentované opožděné vernisáže. Klidnou, rozjímavou tečku se skladbami Taize obstaral v loretánské kapli Patrik Engler se svými studenty.

Loretánskou muzejní noc v Rumburk pořádala Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk za podpory firmy JVB Rumburk, Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien v rámci Festivalu muzejních nocí 2014.

Vystoupení skupiny Musica Viva

Sbor Zpěváček z Rumburku

Loretánská muzejní noc 2014 v Rumburku

Miniopera O Šípkové Růžence

Pohádka Maska

Výtvarná dílna

Prodej regionálních výrobků v ambitech Lorety

Text a foto Klára Mágrová

Za nás dodejme, že počasí nepočasí, tenhle areál zatím stále funguje jako sněhová koule a balí na sebe víc a víc příchozích, kteří sem chodí i proto, že je tu prostě příjemně. Skautské bramboráky mizely jak pára nad hrncem, lidičky korzovali a tlachali, a zdaleka tu nebyli jen místní. Takže ještě pár fotek, jak jsme to viděli my: