weby pro nejsevernější čechy

Noc a hudba v Loretě

foto: Jakub Trmal

Hlavní program se odehrával na nádvoří, kde pro rozjezd vystoupil dětský pěvecký sbor Zpěváček ze základní školy v Horním Jindřichově. Tuto stage dále dvakrát obsadil barokní soubor Bel Canto, který předváděl zpěv v podobě operních árií. Mezitím zatancovala Graciela z Varnsdorfu se svými naopak renesančními tanci. Přesně takové věci do prostor Lorety dokonale sedí, jak svým vyzněním, tak i podobou. A když se k tomu přidají dobové kostýmy, atmosféra získává ještě více na své kráse.

Okolo desáté hodiny večerní přišel na řadu rumburský gymnaziální sbor N.T.C., jenž vystupoval v přilehlém kostele. Vedoucí tohoto uskupení, slečna Jana Honců, upravila repertoár tak, aby zapadl do vznešených prostor svatého stánku. Například vyznění písně Andělské od Terezy Staňkovév obdrželo obrovský potlesk, který si opravdu zasloužilo právem. Posledním dílkem večera byla skupina Melody Strings. V ambitu zněla jejich moderně pojatá hudba, hraná na stylově „nemoderní“ nástroje, famózně.

Po celý čas probíhal všude okolo frmol, ve kterém se daly zakoupit keramické drobnosti, knihy různého charakteru či něco dobrého na zub, kde si zaslouží pochválit výborný štrůdl. V jednom ze zastavení si také mohl kdokoliv vyrobit náušničky z vlny a poté si třeba projít všechny prostory Lorety, protože k vidění bylo mnoho naučného povídání z našeho severního koutu republiky.

Obrazová dokumentace probíhala v režii Jakuba Trmala: