weby pro nejsevernější čechy

Ohlédnutí za Nocí kostelů 2015 v Rumburku a Filipově

Příjemná atmosféra, působivá hra na varhany a svit svíček odměnily návštěvníky Noci kostelů 2015 v Loretě Rumburk a v bazilice ve Filipově.

V pátek 29. května 2015 se Loreta Rumburk připojila k Noci kostelů 2015. V barokní sakrální památce z 18. století proběhly mezi 17.00 až 20.00 h. komentované prohlídky s průvodcem a zazněly ukázky hry na varhany v podání Martiny Pavlasové. Děti tvořily ve výtvarné dílně. Zájemci zavítali do běžně nepřístupných prostor a dozvěděli se, jaké restaurátorské práce letos Loretu Rumburk čekají. Mezi dvaačtyřiceti návštěvníky byl i manželský pár z Německa, který si dal návštěvu Noci kostel jako dárek k narozeninám.

Vůbec poprvé se veřejnosti během Noci kostelů zpřístupnila bazilika minor Panny Marie Pomocnice křesťanů v Jiříkově – Filipově, kam se přesunula i část návštěvníků z rumburské Lorety. Římskokatolická farnost Jiříkov otevřela mariánský poutní kostel od 20.00 do 22.00 h. Komentovanou prohlídku o historii poutního místa a hru na varhany v podání Jiřího Chluma si nenechalo ujít 60 převážně přespolních návštěvníků. Nechyběli mezi nimi ani účastníci druhého ročníku Modrého putování, třídenního etapového putování Šluknovskem. Návštěvníci procházeli sakrální památkou od kaple Uzdravení nemocných přes boční oltáře až k soše Panny Marie Pomocnice křesťanů. Zavítali i k betlému, který je nastálo umístěn v jedné z místností poblíž hlavního oltáře. S velkým ohlasem se setkala možnost rozsvítit si svíčku a společnými silami vytvořit mariagram, symbol jména Panny Marie.

Mgr. Klára Mágrová, projektová manažerka

Římskokatolická farnost Jiříkov

Náměstí 5/2, 407 53 Jiříkov

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

Tagy