weby pro nejsevernější čechy

Tanambourrée 5. června 2014 (den prvý)

Ve čtvrtek 5. června 2014 začal ve varnsdorfském Městském divadle 16. ročník festivalu Tanambourrée, letos s názvem „Spirály z pomerančové kůry.“

O zahájení se postaralo Divadlo Vydýcháno Základní umělecké školy Liberec, jeho ročníkový soubor se představil s vystoupením „Anděl nepřišel“ a dětský dramatický soubor s inscenací „Jednou v Chelmu…“ Dvě necelé půlhodinky s krátkou pauzou mezi.

Překvapením pro mne bylo vcelku zaplněné hlediště divadla – diváků tradičně zrovna moc nepřišlo, ale souborů a členů bude zřejmě tento rok dost.

Překvapila i obě vystoupení – nevím, nakolik přihlížející oslovilo zpracování holocaustu (podle programu jde o spojení židovské pohádky „O konci světa“ s příběhem židovské dívky, transportované do Terezína). Mně osobně by možná až příliš učebnicově zdůrazněné téma pasovalo trochu jinam, než na taneční přehlídku. V dost ostrém kontrastu s první polovinou byl následující příběh dvou prosťáčků, prostoupený židovským folklórem a humorem. Po předchozí temnotě a beznaději se první vtípky musely obejít beze smíchu, hlediště začalo reagovat skoro až v polovině „pohádky“. Nicméně nad výkony a úspornou (leč plně a nápaditě využitou) dekorací smekám.

A pro zopakování – takhle to první den festivalu vypadalo v roce 2012 a takhle 2013.

Tagy