weby pro nejsevernější čechy

IX. Mezinárodní folklorní festival Krásná Lípa 8. – 10. června 2018

Ve dnech 8. – 10. června 2018 se pod záštitou senátora SPČR Zbyňka Linharta, hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a starosty města Krásné Lípy Jana Koláře již podeváté uskuteční Mezinárodní folklorní festival Krásná Lípa.

Tuto nejsevernější oslavu lidového umění a tradic pořádá folklorní soubor LUŽIČAN z Krásné Lípy za finanční podpory Ústeckého kraje, města Krásné Lípy a ministerstva kultury ČR. Festival získal certifikát Rodinného stříbra Ústeckého kraje pro rok 2018.

V rámci festivalu se divákům představí folklorní soubory – Topĺan ze slovenských Giraltovic, Vycpálkovci a čínská skupina Pivoňka z Prahy, slovácká Lúčka ze Svatobořic a valašský Ševčík z Ostravy, polský soubor Jedliniok z Wroclavi a dětský soubor Dziparins z Lotyšska. Z Krásné Lípy se představí děti ze základní školy, dětské folklorní soubory Křiničánek a Dykytka, soubor Lila – Rosa a pořadatelský Lužičan, který tyto dny nabité folklorem zajišťuje. Třešničkou na dortu bude koncert známé kapely Fleret se Zuzanou Šulákovou. Moderátorem všech programů je Martin Louka.

Zahajovací pořad festivalu bude probíhat v Doubické hospodě, kde se v celovečerním programu představí Slovácký soubor Lúčka ze Svatobořic.

Sobotní program odstartuje na krásnolipském náměstí. Dopoledne od 10.oo hod. bude patřit dětem. Divákům se přestaví folklorní soubory Křiničánek, Dykytka, Lila – Rosa a Dziparins. Zazpívají malí i větší zpěváčci Základních uměleckých škol, vystoupí děti krásnolipské Základní školy s ukázkami programu z letošní školní akademie. Během dopoledne se také setkají představitelé města se zástupci souborů na slavnostním přivítání. Ve 13.3o hod. se cca 240 krojovaných účinkujících seřadí na schodech před kostelem sv Máří Magdalény a poté se průvodem přemístí do prostoru na náměstí, kde od 14.15 hod. po zahájení začne Galaprogram IX. MFF Krásná Lípa rozdělený na dvě části. Vystoupí zde soubory Lúčka (Svatobořice) ,Toplan (Slovensko), Jedliniok (Polsko), Vycpálkovci (Praha), Ševčík (Ostrava), Pivoňka (čínská skupina Praha).

Po první části programu proběhne vyhodnocení soutěžní jízdy zručnosti elektromobilem. Následuje druhá část galaprogramu.

Vyvrcholením celého dne bude od 19.oo hod. koncert známé kapely FLERET se ZUZANOU ŠULÁKOVOU. Na samý závěr ještě zahrají muziky zúčastněných souborů, při kterých si můžou všichni zatančit a zazpívat.

Po celý den stánkový prodej, prezentace traktorů ISEKI a užitkových elektrických automobilů Goupil a GEM.

Soutěžní jízda zručnosti proběhne na náměstí před Domem ČŠ od 10.oo hod do 15.oo hod.

V neděli se uskuteční prohlídka Domu Českého Švýcarska a mše v krásnolipském kostele Sv. Máří Magdaleny. Se zpíváním a hraním před kostelem se s festivalem rozloučíme.

Všichni pořadatelé se již nyní těší na spolupráci se všemi partnery, příjemná setkání s účinkujícími a samozřejmě hlavně na diváky. Přejme si, aby se vše vydařilo podle plánů a hlavně slunné a teplé (zvláště to teplé zde na severu) počasí.

Naďa Semelková – organizační ředitelka festivalu

Tagy