weby pro nejsevernější čechy

Pohádkový les 2016 Krásná Lípa

V sobotu 11. června 2016 proběhl v Krásné Lípě ke 35. výročí založení místního Klubu českých turistů letošní ročník Pohádkového lesa.

Letos samostatně, mimo jarmark a folklorní festival, které se konají o týden později, a osobně si myslím, že to akci jen a jen prospělo. Ti, kdo dorazili, nebyli „rozptylováni“ ničím jiným a šli si cíleně užít procházku a přehršle pohádkových postav. A že to letos klaplo. Počasí tak akorát, ani loňské příšerné vedro, ani příliš velká zima (i když tedy chvilkami foukalo docela studeně). A lidí kvanta, kvanta – na prezentaci u startu letos napočítali rekordních 1779 platících, dvoukilometrovou trasu s osmi stanovišti prošlo celkem 752 účastníků, na trasu sedmikilometrovou se vydalo 1 027 účastníků. Minulý rok „jen“ 1072 osob, na trase 2 km celkem 558, na 7 km trase 514. Stoupl i počet zastavení, ze 22 na 24, a pohádkových bytostí se sešlo 86. K čemuž přispělo i naše stanoviště, protože královna si přivezla princezničku vlastní a mně se podařilo zajistit na výpomoc další. Takže jsem sice letos zase nic z celého lesa neviděl, ale vcelku jsme si s královnou odpočali, protože jsme vesměs jen postávali a pózovali.

Šťastnou volbou se nakonec ukázalo i původně nouzové řešení. Po loňské zkušenosti, kdy se občas na stanovišti ve vlnách tvořila fronta, vzal jsem sebou tabuli s papírem na malování, aby bylo čím zabavit mrňata a čekající. A nakonec o ni byl stejný zájem, jako o házení kroužky. Den utekl jako voda, přesun na náměstí, chvilka oddechu a za černající oblohy poděkování všem, obdarování pohádkových postav dárkovým košem, a vyhodnocení tří nejlepších stanovišť. Prý se hlasovalo pomocí knoflíků, které se zvážily. S jasným předstihem letošní novinka – 1. místo MIMONI (191 g knoflíků), s odstupem 2. místo HMYZ (66 g knoflíků) a 3. místo SPEJBL, HURVÍNEK, MÁNIČKA A BÁBINKA (50 g knoflíků).

Z celodenního programu jsem samozřejmě opět nic neviděl, takže vlastních fotek jen pár a odvolám se na web krásnolipského KČT. Prý skákací hrad, dílničky, vystoupení Svobodných rytířů, pohádka z DS Koloběžka z České Lípy, vystoupení mažoretek Rytmic z České Lípy, k tanci i poslechu country kapela Ruksak, stánky s občerstvením a upomínkovými předměty.

Fotky na webu KČT Krásná Lípa: Václava Hiekeho ->, Vlasty Kocmana ->, Mikuláše Peterky ->, Jana Tomišky ->, Jaromíra Patružálka ->, fotky na webu města ->

Ročník 2015 ->, ročník 2014 ->, rok 2013 ->

Něco z oficiálních statistik: na trase 2 km celkem 752 osob, z toho 402 dětí a 350 dospělých, na trase 7 km trase celkem 1023, z toho 578 dětí a 445 dospělých.

Dle zastoupení z měst a obcí: nejvíce z Krásné Lípy- 388 se presentujících, dále z Varnsdorfu 381, Rumburku 353, Praha 73, Šluknov 63, Jiříkov 57, Podlzží 56 atd.

Ze zahraničí- 7 z Německa, 4 ze Švédska, 3 z Anglie.

Tagy