weby pro nejsevernější čechy

Trasa 19 – Česká Kamenice – Filipov – Srbská Kamenice – Všemily – Jetřichovice ( – Kunratice – Česká Kamenice)

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Tentokrát trochu mimo Výběžek i Národní park, přesto do oblasti, kam to máme blízko a mnozí z nás tudy procházeli již mnohokrát křížem krážem.

Stále jsem se snažil do začátku chození klást místa blízká a známá a delší trasy „neznámou“ krajinou odsouvat. Proto v dubnu vyrážím na trasu s číslem 19. Některé úseky jsem absolvoval už několikrát z různých stran. Oficiální podoba navrhované trasy na stranách 40 a 41 v brožuře, realita však byla poněkud odlišná.

Trasa je totiž plánovaná z České Kamenice (příjezd vlak, bus) do Jetřichovic (odjezd bus), jenže já v České Kamenici zaparkoval auto a potřeboval se k něm vrátit. Což je v tomhle období z Jetřichovic pomocí veřejné dopravy trochu problém – takže jsem si trasu „mírně“ prodloužil a vrátil se z Jetřichovic obloukem pěšky.

Ale zpět k v lastnímu pochodování. Na náměstí Míru v České Kamenici najít modrou, kousek v souběhu s červenou a pak po ulici 5. května už jen po modré z města pryč. Přes Filipov, dnes místní část, mírným táhlým stoupáním s výhledem na město přes louky k lesu. Z tohohle úseku jsem měl trochu sstrach, protože nad Svinským dolem je třeba přejít z modré na žlutou neznačenou spojkou. Obavy ale nejsou na místě, cesta je zcela jednoznačná a ač neznačená, jsou na ní i směrovky. Po napojení na žlutou čeká nejnáročnější úsek. Sestup mezi pískovcovými skalami je chvílemi poměrně strmý a ozlomkrk, ale když mne cesta dole vyplivne, žasnu, kde jsem se ocitl. Znám to tu jen z opačné strany – odbočka k vyhlídce nad jezírkem, k jeskyni Kriegsloch a ještě dál k obnovenému lesnímu divadlu, po levé ruce přírodní rezervace Arba (bledule). Pokračuji ale dál po žluté k místnímu Infocentru, kde opouštím žlutou a po místní naučné stezce procházím celou Srbskou Kamenicí po proudu řeky Kamenice až na okraj, kde se potkávám se zelenou.

Tady doprava kolem bunkrů, kde bývá v létě příležitostná expozice čs. opevnění z let 1935-1938, až na rozcestí Pod Borovinou. Tady zelená končí a já se připojuji k modré, kterou jsem před nedávnem opustil. Další skály, další bunkry, a po chvíli se ocitám u jednoho z místních zázraků, obnoveného hřbitova ve Všemilech. Obdiv všem nadšencům, kteří ho vlastníma rukama vysloveně vyhrabali ze zapomnění. To tu ale není vše – z modré nezapomeňte odbočit ke skalní kapli svatého Ignáce a pak ještě modrou odbočkou ke znovuzpřístupněnému sklanímu převisu Kůlna (řada „hrobníků“ přiložila ruku k dílu i tady). Tady modrá obouští obec a přes louky pod Folgou směřuje cesta do Jetřichovic. U Grieselova kříže se modrá spojuje s červenou a zelenou a vede do obce k Infocentru. Tady by cesta teoreticky měla končit vyčkáním na autobus.

Jenže jak už jsem říkal, na mne čeká auto v České Kamenici. Otáčím se tedy, vracím ke Grieselovu kříži a po zelené se vydávám přes Kunratice k cíli. Záhy zjišťuji, že jsou mi ta místa povědomá, že už jsem tudy taky šlapal. Nutno ale konstatovat, že je to v podstatě cesta pro cestu. Procházka je to sice lesem příjemná, ale v podstatě tu není nic pamětihodného. Za Kunraticemi opět do lesa a přes louky zpět do České Kamenice. Tady značení není úplně jasné, ale vzhledem k tomu, že siluetu města mám před očima, směr se drží snadno. Za koupalištěm se připojí žlutá, u kaple modrá a za chvíli jsem u auta.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Z České Kamenice po modré do místní části Filipov. Z místních luk výhledy na Českou Kamenici a kopce Labských pískovců a Lužických hor. Pod Strážištěm vlevo z modré značky (Nad Svinským dolem) neznačenou spojkou na žlutou mezi pískovcovými skalami do Srbské Kamenice. Ze zdejší Vyhlídky nad jezírkem lze přehlédnout to nej z obce. Po naučné stezce přes Srbskou Kamenici na zelenou značku podél Muzea čs. opevnění z let 1935-1938. Z rozcestí Pod Borovinou po modré opět mezi pískovcovými skalami do Všemil kolem obnoveného hřbitova. V obci unikátní skalní kaple. Po modré dál až do Jetřichovic na autobus.

Trasa z brožury:

Návrat zpět:

Délka: 14,5 km

Doba trvání: 3,5 hodin

Náročnost:nenáročná (s výjimkou sestupu po žluté od Strážiště do Srbské Kamenice)

Nástupní místo:Česká Kamenice (autobus, vlak)

Cílové místo:Jetřichovice (autobus)

Doprava:vlak, bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Restaurace Starý Klub, Česká Kamenice – http://www.staryklub.cz/, https://www.facebook.com/Star%C3%BD-Klub-741209825979081/?rf=211516375530639

Restaurace a hotel Slavie, Česká Kamenice – http://www.ceska-kamenice.cz/restaurace-a-pohostinstvi/d-1072, https://www.facebook.com/HOTEL-Restaurace-Slavie-841384132597071/

Kafrárna u koček, Česká Kamenice – https://www.facebook.com/kafrarnaukocek/

Pivovar a palírna Česká Kamenice – http://www.pivovarkamenice.cz/pivovar-a-palirna-kamenice/, https://www.facebook.com/Pivovar-%C4%8Cesk%C3%A1-Kamenice-1024307694278000/

Zelená hospoda, Srbská Kamenice

Restaurace Ve Starém krámě, Srbská Kamenice – http://www.info-srbska.cz/restaurace

Penzion Kubo, Všemily – http://www.penzionkubo.cz/

Hotel Bellevue, Jetřichovice – http://mujweb.cz/hotelbellevue/?redirected=1493217192

Zajímavosti na trase:

Zajímavosti blízko trasy:

Varianty trasy: Kdo nechce zacházet do Jetřichovic a má sílu dokončit okruh, může se u Grieselova kříže odbočit vpravo po zelené, kolem autokempu u koupaliště do Kunratic a zpět do České Kamenice.

Problémy na trase: Část cesty po žluté značce pod Strážištěm směrem k Srbské Kamenici mezi skalami je velmi náročná – strmá vymletá cesta plná kamení a kořenů.

Praktické info: Česká Kamenice leží na trase autobusu 402 mezi Děčínem a Varnsdorfem, vlak jezdí z Děčína přes Českou Kamenici, z Jetřichovic lze využít turistický autobusový spoj 434 Děčín – Jetřichovice – Krásná Lípa nebo spoj 436 z Jetřichovic do Děčína

Series Navigation<< Trasa 18 – Česká Kamenice – Kamenický Šenov – PrácheňTrasa 20 – Jiřetín pod Jedlovou – Jedlová – Tolštejn >>
Tagy