weby pro nejsevernější čechy

Trasa 10 – Jetřichovické skály (Jetřichovice – Pohovka – Rudolfův kámen – Vilemínina stěna – Mariina skála – Jetřichovice)

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Samozřejmě pokud se v souvislosti s připravovanou výletní knížečkou hovořilo o top trasách, musely se objevit i cesty a místa profláknutá, veleznámá a již prochozená.

Součástí chození se tudíž stala i trasa po skalách a vyhlídkách v okolí Jetřichovic, kterou jsem absolvoval již několikrát různými způsoby. Na stranách 22 a 23 v brožuře je popsána jedna z možných variant.

Jde o trasu okružní, takže tentokrát není problém přijet autem a zase se k němu vrátit (ten bývá jen v plné sezóně, protože pak se v Jetřichovicích nedá zaparkovat). Nejjednodušší je zajet sem autobusem, v létě jezdí linka 434 z Krásné Lípy či z Děčína.

Vybraná trasa začíná v Jetřichovicích u místního infocentra, odkud po modré kolem kostela sv. Jana Nepomuckého s přilehlým hřbitovem na louky s nádhernými výhledy na místa, která čekají, až vás na ně nohy donesou (tudy vede i jeden z nedávno proznačených okruhů – Pfeiferův lesík). Stále po modré, do lesa, kde čeká v kameni vytesaná kaplička Posledního soudu, zvaná též kaple Kny. Kousek za ní modrá končí napojením na červenou značku. Doprava, přes Pohovku na Rudolfův kámen, na který je výstup adrenalin v podstatě ve kterémkoli ročním období. Ale ten rozhled, když je počasí!

Po červené přes Purkartický les k odbočce na Vilemíninu stěnu (zaslechl jsem šuškandu, že snad i tady by se časem mohl obnovit dávný altán) a vyhlídku na Mariině skále. S povděkem konstatuji, že cesta z Marie do Jetřichovic prošla ozdravnou kůrou, je opraveno zábradlí i schody. Takže pořád dolů, kolem bývalé ozdravovny zpět do Jetřichovic. K autu, nebo na autobus.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Z Jetřichovic po modré kolem kostela sv. Jana Nepomuckého. Přes louky s výhledem na Mariinu skálu a Vilemíninu stěnu ke Kočičímu kostelu. Stále po modré lesem ke skalní výklenkové kapli Posledního soudu, nazývané také kaple Kny. Odtud dále po červené, souběžné s naučnou stezkou Jetřichovické stěny, pěšinou mezi skalami na rozcestí Pohovka. Po asfaltové cestě další úsek směrem k Rudolfovu kameni, z jehož vrcholu je kruhový rozhled do okolí. Po červené dál přes rozcestí Purkartický les na Vilemíninu stěnu. Posledním místem s rozhledem do skalního města je Mariina vyhlídka. Od ní už čeká jen prudký sestup po červené kolem bývalé dětské ozdravovny zpět do Jetřichovic.

Délka: 10 km

Doba trvání: 3,5 hodin

Náročnost:náročná (stoupání na vyhlídky po žebřících)

Nástupní místo:Jetřichovice (autobus)

Cílové místo:Jetřichovice (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Hotel Bellevue, Jetřichovice – http://mujweb.cz/hotelbellevue/?redirected=1493217192

Pension Švýcarský dvůr, Jetřichovice – http://www.svycarskydvur.eu/

Pension U havrana, Jetřichovice – http://www.pravcickabrana.cz/pension-u-havrana-jetrichovice

Zajímavosti na trase:

Zajímavosti blízko trasy:

Varianty trasy: Z Jetřichovic lze dojít na rozcestí Pohovka také po zelené značce.

Praktické info: Z Jetřichovic lze využít turistický autobusový spoj 434 Děčín – Jetřichovice – Krásná Lípa nebo spoj 436 z Jetřichovic do Děčína.

Series Navigation<< Trasa 09 – Hřensko – Edmundova soutěska – Mezní můstek – Mezná – Mezní Louka – Pravčická brána – HřenskoTrasa 11 – Jetřichovice – Dolský mlýn – Kamenická Stráň – Pastevní vrch – Růžová (a zpět) >>
Tagy