weby pro nejsevernější čechy

Trasa 11 – Jetřichovice – Dolský mlýn – Kamenická Stráň – Pastevní vrch – Růžová (a zpět)

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Čas plyne mnohem rychleji, než by člověk chtěl, v současnosti už zase capkám a tudíž nestíhám psát o tom, co bylo loni. A navíc některé informace stárnou během pár měsíců – na Pastevním vrchu už nestojí dřevěný posed, ale vyhlídka Růženka…

Strany 24 a 25 v brožuře popisují procházku k dalšímu zdejšímu vyhlášenému místu – zázračně zachráněnému pohádkovému mlýnu. Dolskému mlýnu. Já ovšem absolvoval trasu podstatně delší, protože jsem neskončil v Růžové, ale vrátil se zpátky do Jetřichovic k autu – čímž jsem v podstatě absolvoval již dříve prošlou Naučnou stezku Růžová.

Samozřejmě, správně by to mělo být do výchozího místa linkou 434 z Krásné Lípy či z Děčína, ale ne vždy jde dodržovat pravidla. Z Jetřichovic po žluté kolem Starého mlýna údolím Jetřichovické Bělá až k Doláku. I tuhle trasu už znám, byť opačně.

Od mlýna po žluté směr Kamenická Stráň, samozřejmě s nezbytnou odbočkou na vyhlídku. Na konci obce žlutou opouštím a místo po doporučené trase si to štráduji po naučné stezce kolen Veroničina kříže k Pastevnímu vrchu. Tehdy na něm nebyla Růženka, jen osvědčený dřevěný posed. A když teď (15. 7. 2018) koukám do mapy, vedla NS úplně jinudy – po pěšinách přes zaniklou osadu Nová Víska. Teď mapy.cz ukazují, že se uhýbá mnohem dříve, přes osadu se vůbec nejde a mnohem delší cestou ke zvoničce a pak teprve na vrchol… A nekončím v Růžové, kde bych měl nasednout na nějaký bus, nýbrž se (jak výše již řečeno) musím vrátit do Jetřichovic k autu.

Využívám tedy zbytek naučné stezky od Pastevního vrchu, která jde chvilku společně se žlutou, ale pak jde stále rovně a vrací se k Dolskému mlýnu. Odtud zpět do Jetřichovic to už nejde jinak, než stejnou cestou, kterou jsem přišel.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Z Jetřichovic po žluté po silnici přes celou obec. Na jejím konci vlevo ke Starému mlýnu a podél Jetřichovické Bělé kolem pramene sv. Huberta na rozcestí Královský smrk. Tady se u nejstaršího železobetonového mostu ve Ferdinandově soutěsce vlévá Bělá do Kamenice, na níž leží Dolský mlýn, navždy už spojený s českou pohádkovou tvorbou. Odtud dále po žluté na Kamenickou Stráň s odbočkou na úžasnou Kamenickou vyhlídku. Stále po žluté na rozcestí Pod Růžovským vrchem (kdo má dost času a sil, může vystoupat na jeho vrchol) a poté dál směr Růžová. Na začátku obce na chvilku mimo žlutou po Naučné stezce Růžová na Pastevní vrch, poskytující nečekané výhledy do Českého a především Saského Švýcarska i Lužických hor. Zpět na žlutou a do Růžové na autobus.

Délka: 11 km

Doba trvání: 3 hodiny

Náročnost:nenáročná

Nástupní místo:Jetřichovice (autobus)

Cílové místo:Růžová (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Hotel Bellevue, Jetřichovice – http://mujweb.cz/hotelbellevue/?redirected=1493217192

Pension Švýcarský dvůr, Jetřichovice – http://www.svycarskydvur.eu/

Pension U havrana, Jetřichovice – http://www.pravcickabrana.cz/pension-u-havrana-jetrichovice

Restaurace u Kostela, Růžová – http://www.restauraceruzova.cz/, https://www.facebook.com/restauraceruzova/

Zajímavosti na trase:

Zajímavosti blízko trasy:

Varianty trasy: Od Dolského mlýna lze místo za roubenými chalupami Kamenické stráně vyrazit po zelené v souběhu s NS Růžová po objektech předválečného lehkého opevnění a napojit se zpět na žlutou pod Růžovským vrchem. .

Praktické info: Do Jetřichovic jezdí turistický autobusový spoj 434 Děčín – Jetřichovice – Krásná Lípa nebo spoj 436 z Děčína. Z Růžové jezdí autobus do Děčína nebo lze využít turistické linky z České Kamenice do Hřenska a Schmilky.

Series Navigation<< Trasa 10 – Jetřichovické skály (Jetřichovice – Pohovka – Rudolfův kámen – Vilemínina stěna – Mariina skála – Jetřichovice)Trasa 12 – Jetřichovice – Haťový důl – Falkenštejn – Tokáň – Panenská jedle – Vlčí deska – Niedermühle – Hinterhermsdorf (a ještě kus dál) >>
Tagy