weby pro nejsevernější čechy

Šluknovský správňák 2024

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 se v areálu stadionu v Rumburku uskutečnil 6. ročník soutěže v poskytování první pomoci pro děti Šluknovský správňák.

Po loňské zkušenosti jsem se rozhodl, že si nenechám letošní ročník ujít, byť pátrání po detailech konání pro někoho zvenčí není úplně jednoduché… Nakonec všechno klaplo – do chvíle, kdy jsem cestou do RBK potkával zasněžená auta… Asi nejvíc odolnost a připravenost soutěžících tak prověřilo počasí. Zima, déšť, sníh, slunce. Teplota dopoledne vystoupala na dvojnásobek ze 3 stupňů na 7, aby vzápětí spadla tam, kde začala. Obstáli ale všichni, jak přítomné týmy, tak figuranti.

S využitím loňských informací:

Soutěž v poskytování první pomoci pro děti ŠLUKNOVSKÝ SPRÁVŇÁK je určena tříčlenným soutěžním družstvům dětí ze základních a středních škol ze Šluknovského výběžku. Na stanovištích si vyzkouší poskytnutí první pomoci u závažných i méně závažných stavů, jejich výkon ohodnotí zkušení záchranáři.

Co jsem postřehl a dokázal si zapamatovat – epileptický záchvat, lehký pád s drobným zhmožděním, rvačka s poraněním hlavy, pád ze stromu, poranění oštěpem a resuscitace.

Organizátoři na FB:

Soutěž Šluknovský Správňák je pro letošek za námi. Soutěže se zúčastnilo 27 družstev ze základních i středních škol z celého Šluknovského výběžku. Soutěž byla v režii našeho spolku, s organizací pomáhali ČČK Šluknov, SZdŠ Rumburk, VOŠ a SŠ Varnsdorf, ZZS Rumburk a v neposlední řadě město Rumburk. O mimosoutěžní aktivity se postarali ZZS Rumburk, SDH Rumburk, MP Rumburk a spolek Život jde dál. Za krásné ceny a občerstvení pro všechny soutěžící děkujeme sponzorům: město Rumburk, obec Lipová, obec Rybniště, město Velký Šenov, Uniles, Lesy ČR, Belden, Železárny Velký Šenov, Nobilis Tilia, LR, nadační fond Albert. Gratulujeme výhercům, a vlastně všem, kdo se rozhodli v dnešním aprílovém počasí zachraňovat životy.

Výsledky (vyhodnocení pořadí) se mi objevit nepodařilo – krom výherců jednotlivých kategorií byl oceněn i nejmladší tým soutěže.

===

Pohledem soutěžících a organizátorů:

ZŠ náměstí E. Beneše:

Jak už tak pomalu začíná být zvykem, prožili jsme Šluknovského správňáka za vrtošivého jarního počasí, které jsme 25. dubna už neočekávali. 27 družstev zakusilo déšť, sníh, kroupy i vykukující sluníčko. Ale nikoho z naší desetičlenné výpravy to neodradilo podat úžasné výkony. Děti zvládly: resuscitaci, ošetření zraněného kotníku, epileptický záchvat a další zdravotní úkony a výkony.

Mladší zástupci byli v týmu třeťáčků ve složení: Venda Zemler, Josefínka Rybánská a Anička Jakubcová (7. místo). Za čtvrťáčky to vzali: Bertík Dubovecký, Elča Marková a Áďa Kocůrková (11. místo). A za 2. stupeň vysoutěžili v Rumburku na stadionu zlato, tedy 1. místo: Míša Dubovecký, Maruška Šepsová a Danča Procházková.

Všem gratulace a velká pochvala.
Veronika Blechová, AP – ZŠ Varnsdorf, nám. E. Beneše

ZŠ a MŠ Rybniště:

Obrovský úspěch našich žáků v soutěži Šluknovský správňák 2024!!! Všem třem týmům ze srdce gratulujeme a děkujeme vedoucí zdravotnického kroužku Lence Ťukálkové za přípravu dětí na soutěž v poskytování první pomoci!!!

Fotky ->

Základní škola a Mateřská škola Dolní Poustevna:

Šluknovský správňák 2024 – Gratulujeme našim čtvrťákům k senzační bronzové medaili. Všechny týmy zaslouží velkou pochvalu.

ZŠ Východní:

Ve čtvrtek 25. dubna se tříčlenný tým a jeden náhradník, s pracovním názvem “Sedmáci” zúčastnil soutěže v poskytování první pomoci – Šluknovský správňák 2024. Žáci 7. třídy, ačkoli se nikdy předtím podobné soutěže neúčastnili, a nevěděli, co je čeká, získali krásné 4. místo. Gratulujeme a děkujeme.

Základní škola Jiříkov:

ŠLUKNOVSKÝ SPRÁVŇÁK 2024 – Dne 25. 4. za ukázkového aprílového počasí se náš tým JIŘÍKOVSKÝCH ANDÍLKŮ vydal soutěžit ve znalostech první pomoci. Tentokrát se děvčata pohybovala v prostorech atletického areálu v Rumburku, kde plnila úkoly pod dohledem zkušených záchranářů na šesti stanovištích. Čekání na výsledky si náš ryze dívčí tým – ve složení Anna Podzimková, Eleonora Lacheová a Martina Pospíšilová – zpříjemnil prohlídkou vybavení záchranářů, hasičů a policie ČR. Celý den jsme si náramně užily a odměnou nám bylo krásné 2. MÍSTO. Moc GRATULUJEME a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy! JSTE NAŠI ANDÍLCI!
M. Farská

Život jde dál:

Akce SPRÁVŇÁK 2024 – 6.ročník soutěže pro mládež v poskytování první pomoci, kterou pořádal Pomoc4ALL za deště, sněhu, slunce.
Nic nás nezastavilo! Prostě dubnové aprílové počasí.
Jsme rádi, že jsme mohli šířit osvětu o životě nevidomých. Představit ukázku canisterapie naší parťačky Vladislava Hermanová a její Gituš.
Prostě to byl správňácký den!
Děkujeme za pozvání.
Život je správňácký dál.
Děkujeme, že jste správňáčtí s námi!

Město Rumburk:

Minulý týden se v Rumburku konal 6. ročník soutěže v poskytování laické první pomoci – Šluknovský správňák!
Týmy tvořené třemi členy se zapojily do simulovaných situací za dohledu zkušených záchranářů. Podívejte se na fotky z této skvělé akce!

Rok 2023 ->, rok 2022 ->

Tagy