weby pro nejsevernější čechy

Větrný mlýn v Mikulášovicích

Článek je součástí seriálu Mlýny

V Mikulášovicích (přesněji kousek od nich) se nacházejí zbytky zděného větrného mlýna holandského typu. Pokud si jeho pozici najdete na mapě, nebo se spolehnete na GPS souřadnice (50°57’59.263″N / 14°23’2.167″E), najdete ho spolehlivě, i když k němu žádné značení nevede. Po silničce mezi domky, pak po cestičce do mírného kopce tam, kde osamoceně roste skupina stromů. V jejich stínu se krčí pár posledních kamenů, připomínajících dávnou minulost. Podle knihy Historie a současnost podnikání na Děčínsku a Šluknovsku (Městské knihy – Žehušice 2012) tu bývaly za Schleinitzů kolem roku 1566 mlýny 3, ale o ostatních nikde ani zmínka.

Některé internetové prameny udávají, že větrný mlýn byl postaven v roce 1555 na kopci ve výšce 480 m n. m., jiné opatrně konstatují, že rok výstavby není přesně znám a je doloženo jen to, že v roce 1843 byl uveden v katastru. Jednopatrová stavba byla provedena ze žulových kamenů na kruhovém půdorysu (cca 10 metrů). Na stěnách, silných kolem 1,5 metru, byla umístěna otočná kuželová střecha s čtyřkřídlým větrníkem. Kde byla zmiňovaná 26 metrů hluboká studna s dřevěnou pumpou, to nemám tušení, v terénu jsem po ní nezahlédl ani stopu.

Mlýn sloužil až do roku 1875, kdy ho předělali na hostinec. Posledním mlynářem je uváděn Johann Molle. Stavba prošla úpravami, technologická zařízení byla odstraněna, byla přistavěna vyhlídková nástavba a na ní umístěna nová střecha.

Po roce 1900 byl hostinec majetkem krejčovského mistra Adolfa Kirchnera. Ten jej prodal roku 1928 panu Dittrichovi, který se bohatý vrátil z Ameriky. Po této koupi tam jako nájemce hospodařil August Michel a mlýn se mezi lidmi stal velmi oblíbeným místem, kde byl i kuželník. Vidět odtud bylo prý hned 14 rozhleden.

Po odsunu původního obyvatelstva stavba chátrala, podle některých zdrojů v roce 1946 byl mlýn odstřelen kvůli domněnkám, že je v něm ukryt sklad zbraní, jiné zdroje uvádí, že v roce 1955 se část mlýna zřítila a v létě téhož roku byly z bezpečnostních důvodů strženy zbytky zdiva. No a dnes najdete mezi zarostlým kamením ohniště. Aspoň že tu není ta na internetu zmiňovaná skládka odpadků…

 

Series Navigation<< Větrný mlýn v Janově
Tagy