weby pro nejsevernější čechy

Večerní prohlídky Lorety při svíčkách 2018

V úterý 17. července 2018 se v rumburské Loretě konala první z letních večerních prohlídek za svitu svíček, zpěvu duchovních písní a varhanní hudby.

Od zimní varianty s vůní svařeného vína už je to neuvěřitelného půl roku.

Co mne nepřestává překvapovat – stále se najdou mezi místními tací, co přijdou do Lorety poprvé. Stále se najdou tací, co nerozumí slovu rezervace a jsou schopni tropit scénky, když dorazí 5 minut před začátkem a dozví se, že kapacita prohlídky už byla dávno překročena. A že se nakonec do svaté chýše naskládá celá šedesátka příchozích…

Zimní svařené víno nahrazuje v létě novinka, audiovizuální instalace v kapucínském chóru. Viz FB Lorety: Meditativní několikaminutová smyčka, která vyšla z Písně bratra Slunce od sv. Františka z Assisi. Připomene Františkovu spiritualitu a pokoru. Ještě máte do konce prázdnin šanci třikrát.

A ještě jedna citace z FB Lorety:

Sedm let pro vás v Loretě Rumburk připravujeme večerní prohlídky při svíčkách. Začaly v roce 2012 jako jednorázové zpestření léta a postupně se rozrůstaly. Ke zpěvu se připojily varhany, letos malba fresky s útržky modlitby na strop kapucínského chóru. Přidali se hrající a zpívající Martina s Ondřejem. Rozšířila se místa, kam při prohlídce zavítáme. Těší nás, že o potemnělé putování Loretou máte pořád takový zájem. Navrhujete, ať přidáme termíny, zařadíme další časy. V tom záměrně nevyhovíme. Nemůžeme. Chceme, aby nás to pořád bavilo. A vás s námi.

Rok 2013 ->

Tagy