weby pro nejsevernější čechy

Dřevošrot ve Cvikově

Ve Cvikově otevřeli v galerii KC Sever výstavu soch a plastik Dřevošrot Zdeňka Viléma doplněnou akvarely a malbami Štefana Škapíka. Že by mě někdy napadlo jet právě do Cvikova za uměním, to bych asi nikdy neřekl.

Cvikov pro mě totiž znamenal dlouho jenom tu silnici mezi Českou Lípou a Libercem, místo častých nehod a místo častých policejních kontrol. Asi bych žil i nadále v nevědomosti, kdyby mi letos na severní Moravě nevyrazili okýnko u auta a kdyby zrovna ve Cvikově nebylo to správné vrakoviště. A kdyby pak oprava samotná netrvala dalších pět hodin, které jsem osudem dostal nadělené, abych je trávil v tomhle bohem zapomenutém městečku. Hotový očistec. Asi jsem hodně zlobil. Ale našel jsem tu skvělé vietnamské bistro, hodnou paní v pekárně, vstřícnost v informačním středisku a na parkovišti u galerie jsem potkal pana Viléma, kterému jsem mohl pomoci přenést jednu z jeho soch. A byl jsem lapen.

Takže jsem se 2/8 vrátil abych shlédl výstavu celou. Na fotkách vidíte malý vzorek toho, co tu najdete i vy, když to stihnete do prvního zářijového týdne roku 2018.

Zdeněk Vilém pracoval bezmála dvacet let jako technolog loutek v Naivním divadle, což je vidět i na jeho volné tvorbě. To potkání se s divadlem je naprosto nepřehlédnutelné. Pro tvůrce musí být svým způsobem osvobozující, že jeho panáci nemusejí dělat úplně to, co vyžaduje divadelní představení, na druhou stranu cítím, že si pan Vilém svoji tvorbu sám a asi rád nějak komplikuje, aby to neměl tak docela jednoduché.

Takže se to hýbe a otáčí, hraje to a nebo to alespoň něco někam odráží.

Je to rozverné, ale perfektně provedené. Je to vtipné, je to posmutnělé a je to chytré. Radost pohledět.

Tenhle, jak je v názvz výstavy uvedeno, dřevošrot doplňují akvarely a malby dalšího libereckého výtvarníka Štěpána Škapíka. K vidění jsou zručné krajinky i zátiší.

Jestli je v každém městečku, kterým projíždím a které ze silnice vypadá, že tam není radno zastavit alespoň pár lidí, kteří organizují výstava, nebo koncerty a nebo třeba divadlo, není to s touhle zemí ještě tak špatné.