weby pro nejsevernější čechy

Masopust v duchu karnevalu a Česko-brazilské dny v Novém Boru 22.- 23.2.2013

Brazilský karneval a český masopust spojují společné kořeny, datum konání, průvod masek, hudba a tanec, proto jsme se rozhodli oba tyto svátky propojit,“ vysvětluje pořadatel akce Radovan Novotný z Kultury Nový Bor, s.r.o.
Masopust i karneval se slaví čtyřicet dní před Velikonocemi a v těchto dnech by se měl držet půst. Což je zřejmé už ze samotného názvu Masopust či španělsky Carne vale. „Chceme ukázat jak společné kořeny těchto tradic, tak i rozdílné pojetí oslav v letní Brazílii a zimních Čechách. Masopust, to je loučení se starým rokem a vítání nového, ale především je to radost vyjádřená tancem a hudbou,“ dodává pořadatel Radovan Novotný z Kultury Nový Bor, s.r.o.

bor1
Slavnostního zahájení Česko-brazilských dnů se v pátek 22. února v městském kině zúčastní také rada vyslanec brazilské federativní republiky v Praze Paulo Roberto da Costa Pacheco. Od 18 hodin budou v kině zahájeny hned dvě výstavy: Daisy Barbosa Ferreira Červenková představí své obrazy z Brazílie, na kterých zachycuje zvířata žijící v Atlantickém pralese a portréty původních obyvatel – brazilských indiánů. Rostislava Červenky vystaví fotografie Atlantického pralesa, které divákům umožní nahlédnout do jedinečného světa tropické vegetace. Součástí akce bude také autogramiáda jeho knihy Sbírka brazilských přísloví. Dopoledne proběhne pro veřejnost přednáška Rostislava Červenky *Atlantický prales a jedovatí živočichové*. Těšit se můžeme na ukázku brazilské Capoeiry, která propojuje unikátní kombinaci tance, akrobacie a netradi*ního bojového um*ní. Skupina Guitar Arte Trio představí hudbu nejlepších brazilských skladatelů, divoké rytmy rozehrají bubeníci Tam Tam Batucady a jako překvapení se na podiu objeví světově uznávaný hudebník. Potěšit chuťové buňky můžete brazilským vínem a pravou brazilskou kávou, sýrovými bochánky „pão de queijo* *i projekcí brazilského filmu Estomago, který se točí kolem vaření. Vstupenky na páteční večer je možné zakoupit v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor nebo si je rezervovat na www.disdata.cz .

bor2
Sobota bude patřit masopustnímu reji. Sraz masek je ve 13:30 před kinem, odkud poputují na náměstí Míru. V rytmu samby vás roztančí taneční soubor Boráček, Tam Tam Batucada a Zumba Cvikov. Své umění předvedou kejklíři Vagabundus colektiv a Novoborské mažoretky. Kolem 15 hodiny začne prezentace účastníků závodů Historická lyže, která se poběží přímo na náměstí v dobových kostýmech. Nenechte si ujít oslavu Masopustu v duchu karnevalu a přijďte ochutnat i masopustní dobroty.
Gurmánský požitek na vernisáži: ochutnat můžete brazilské sýrové bochánky z maniokové mouky: pão de queijo, brazilské víno Obrigado (cuvé: cabernet sauvignon+merlot) ročník 2007, oblast Serra Gaucha či pravou brazilskou kávu.
Daisy Barbosa Ferreira Červenková

bor3
Narozena v Brazílii ve státě São Paulo. Olejomalbu soukromě studovala u několika umělců žijících v São Paulu. Hlavním předmětem jejího zájmu je brazilská příroda vyznačující se mimořádně velkou rozmanitostí. Její obrazy zachycují zvířata žijící v Atlantickém pralese a portréty původních obyvatel – brazilských indiánů žijících v Amazonském pralese a v Atlantickém pralese. V São Paulu uspořádala několik výstav svých obrazů na podporu Atlantického pralesa a brazilských indiánů.
Od roku 2005 žije v České republice, kde je vdaná a má syna Alfréda Karla. Společně se svým manželem se snaží prezentovat brazilskou přírodu a kulturu v České republice.
Rostislav Červenka
Narozen v roce 1968 v Uherském Hradišti. Od roku 2004 navštívil čtyřikrát Brazílii. Společně se svou manželkou Daisy několikrát navštívil Atlantický prales ve státech São Paulo, Minas Gerais a Rio de Janeiro. Setkání s pralesem mu otevřelo nové obzory poznání a evokovalo zvýšený zájem o brazilskou přírodu. Jeho fotografie Atlantického pralesa umožňují nahlédnout do tohoto jedinečného světa tropické a subtropické vegetace. Koncem roku 2011 vydal Sbírku brazilských přísloví, jež obsahuje 444 nejvíce frekventovaných přísloví – jsou uvedena nejprve v jejich původní formě v portugalštině, následuje doslovný překlad a jejich české ekvivalenty. Kniha byla vydána s podporou Brazilského velvyslanectví v Praze.
PROGRAM:
pátek 22. února městské kino
10:15 přednáška pro školy a veřejnost
„ Atlantický prales – jedovatí živočichové“ ( Ing. Rostislav Červenka)
18:00 vernisáž výstavy obrazů Daisy Barbosy Ferreiry Červenkové a fotografií Atlantický prales + autogramiáda knihy Sbírka brazilských přísloví Ing. Rostislava Červenky, ukázka Capoeiry, koncert Guitar Arte Trio, Tam Tam Batucada a jako překvapení světově uznávaný hudebník.
20:00 projekce brazilského filmu: ESTOMAGO
sobota 23. února
13:30 sraz masek před kinem – Masopustní průvod na náměstí
14:00 náměstí Míru: Tam Tam Batucada, Kejklíři Vagabundus colektiv, DTK Boráček, Novoborské mažoretky, Historická lyže (Ski Polevsko), Zumba Cvikov.

Tagy