weby pro nejsevernější čechy

Violoncello, piano a taky film

Ve čtvrtek 28. února 2013 proběhl v aule varnsdorfského gymnázia další z koncertů koncertního cyklu „Hudební setkání“ Městského divadla Varnsdorf.
V krátkém čase podruhé se do Výběžku vrátil violoncellista Jan Škrdlík. Pokud ale někdo náhodou navštívil jeho listopadový koncert na zámku ve Šluknově „Radosti a strasti zámků“, neměl se čeho obávat, varnsdorfský koncert byl z poněkud jiného soudku. Jednak tentokrát sólové struny doprovázela klavíristka Šárka Besperátová, druhak byl repertoár vybrán z tvorby 20. století.

Jak Jan Škrdlík podotkl na úvod, spousta lidí má na „moderní“ hudbu poněkud nelibý názor – většinou se jim vybaví nejrůznější kakofonie, neposlouchatelné experimenty a podobné úlety, ale (již) minulé století skrývá i mnoho nádherné muziky. Na koncertě zazněly na důkaz jeho tvrzení skladby Janáčka, Debussyho a Prokofjeva.

A ten zmíněný film? Ten doprovázel Debussyho sonátu a je mixem autorova záměru o vizuální doprovod s fantazií našich tvůrců. Kdo neviděl a neslyšel na vlastní kůži, jakýkoli dodatečný popis nedocení…

Tagy